in

“Дани Вајферта” у Панчеву –

Централни део манифестације чини сајам пиварства и неизбежних пиварских кобасица. своје пиво представило десетак мини пивара из Србије. Иако су бележили раст током година, пандемија је утицала и на њих.

“Корона је направила велики проблем многима чак су се неке мини пиваре и угасиле али сада како је кренуло чини ми се да није лоше”, каже Ружица Матијашевић, мини пивара из Ваљева.

“Правимо по старој рецептури али има и неких новина. Крафт пиварство се разликује од индустријске производње, квалитетније се прави. Ми желимо да у Панчеву где постоји традиција од 300 година сачувамо пиварство”, каже Дејан Вуришић, занатска пивара Панчево.

“Како би се упознали са значајем културног и индустријског наслеђа које има Панчево на месту где је некада била стара пивара може се погледати мултимедијална изложба „Култура пива у Панчеву 1722–2022“ а биће одржана и предавања у музеју. Ми ћемо покушати да током трајања манифестације привучемо панчевце да погледају овај објекат који је веома инспиративан и да можда у локалној заједници појави нека идеја и свест о томе шта би он могао да постане”, каже Аница Драганић, један од аутора изложбе.

“Судбина пиваре повезана је са судбином породице Вајферт, иако су једна од најчувенијих породица која је живела у нашем граду недовољно се зна о њима и наша предавања су баш о томе да покушамо барем мало да повећамо ниво знања и разумевања о породици Вајферт у нашем граду”, каже Никола Конески, историчар.

Вајфертови дани су највећа градска манифестација, а промоцијом лика и дела угледног Панчевца, Ђорђа Вајферта, Панчево жели да истакне туристички, културно-уметнички и привредни потенцијал града.

“Такозвани манифестациони туризам је оно на чему радимо и бавимо се и управо је ова манифестација је нешто на шта смо најпоноснији”, каже Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

“Дани Вајферта су највећа манифестација у граду и као што можете да видите велики број наших суграђана је изашао у центар града и пуно нам је срце што смо после две године успели да је организујемо”, каже директор ТОП-а Никола Стоилковић

Током трајања Вајфертових дана биће уприличен и богат музички програм.