in

Daniele Di Bonaventura otvara Pančevački džez festival

PANČEVO –

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine, festival će 4. novembra otvoriti koncerti sastava Daniele Di Bonaventura BandoUnion, Simsa Fnf i EABS.

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 20 časova u Dvorani KCP-a, nastupiće sastav Daniele Di Bonaventura BandUnion.

Osim što je jedan od najpoznatijih evropskih svirača bandoneona (instrument nalik harmonici tipičan za tango orkestre, koji je popularizovao argentinski kompozitor Astor Piažola), Daniele Di Bonaventura jedan je i od najprofilisanijih italijanskih kompozitora i aranžera današnjice.

Njegovi kvaliteti i autentičnost i na sviračkom i autorskom planu momentalno postaju čujni bez obzira na to da li ga srećemo u duo formaciji sa trubačem Paolom Fresuom, sa ansamblom Mistico Mediterraneo i korzikarskim horom Chor A Filett, u ambicioznom filharmonijskom okruženju ili u projektu Band’Unižn, s kojim ovom prilikom dolazi u Pančevo.

Četiri bliska prijatelja u ovoj postavci sviraju već sedamnaest godina.

U nastavku večeri, u istom prostoru će u 21:45 nastupiti internacionalna postava Simsa Fnf, koju je 2017. osnovao bečki bubnjar Sebastian Simsa.

Njihove ploče zbirke su priča inspirisanih stvarnim događajima iz Simsinog života, a potcrtane i obojene umešno od strane ostalih članova ansambla.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 23 časa poljski sastav EABS koncertom u Foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Ovi mladi muzičari iz Vroclava su u okviru Electro-Acoustic Beat Sesions održavanih u klubu Pužle, svoje eklektične muzičke persone pokušali da ujedine u jedinstveni muzički izraz – dekonstruisali su najpre džez standarde, mireći ih sa zahvatima bliskim najaktuelnijim urbanim muzičkim žanrovima.

EABS u Pančevo dolaze da promovišu aktuelni album 2061 koji još jednom pokazuje da ono što ih čini jedinstvenim na trenutnoj evropskoj džez sceni nije samo izuzetno baratanje instrumentima, aktuelnost izraza i nedvosmisleni hip-hop koreni, već i naglašen društveno-politički angažman.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /