in

“Deca i roditelji pešače zajedno” Fruškom gorom (AUDIO)

NOVI SAD –

Jedna od dve vojvođanske planine – Fruška gora, konfiguracijom terena i položajem uz sremsku obalu Dunava nudi mnogobrojne mogućnosti za rekreaciju, opušteni boravak u prirodi, pa i za sportske aktivnosti. Neke od onih sa najdužom tadicijom jesu pešačko-planinarske ture, a dugogodišnjim stručnim radom formirane su i obeležene brojne staze. Brojne su i manifestacije koje se na njima održavaju tokom cele godine. Jedna od njih nas očekuje ovog vikenda, kada Planinarsko društvo “Poštar” organizuje projekat “Deca i roditelji pešače zajedno”. Jedan od organizatora je Borivoje Veljković.

fruska, gora, suma, vreme, prognoza, jesen

U subotu, pre polaska na pešačenje, okupićemo se u Vrdniku, posetićemo manastir Ravanicu, obići unutrašnjost hrama i u porti posetiti spomen bistu Milice Stojadinović Srpkinje. Zatim ćemo krenuti prema izletištu Lazin vir i  dalje do izvora Vitino vrelo. Vratićemo se nazad do Vrdnika, na polaznu tačku preko Morintova, što će biti otprilike dvanaest kilometara pešačenja. Smislili smo da deca šetaju zajedno sa roditeljima, kako bismo okupili porodicu i u šumi, u aktivnoj šetnji i druženju.  

Pored praktičnog dela osnovne planinarske obuke, planirali smo i edukativni program, koji će se održati u nedelju. Krećemo iz Bukovca preko Stražilova i tamo ćemo obraditi nekoliko tema, neophodnih za bezbedan boravak na planini. 

Opširnije u audio zapisu:Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /