in

Đedović Handanović: Počela energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu

Ovaj projekat obeležen je početkom radova u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, a ministarka je istakla da je ušteda energije nešto od čega svi imamo koristi i dodala da to najbolje znaju građani koji su ostvarivali popuste na električnu energiju ili koristili subvencije da zamene vrata i prozore, ugrade kotlove i solarne panele.

Projektom Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti planirana je energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) i UNDP.

Đedović Handanović je zahvalila partnerima iz Evropske unije koji su realizaciju ovog projekta podržali bespovratnim sredstvima, među kojima su Kraljevina Španija i Slovačka.

Zavod će posle sanacije, uz sve mere koje se sprovedu, godišnje štedeti oko 10.000 evra na računima, a potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida će se prepoloviti. Već na jesen ćemo imati energetski podmlađenu zgradu Zavoda, rekla je ona.

Navela je da su među prvim objektima koji će biti prvi energetski sanirani u okviru projekta i zgrade Zavoda za intelektualnu svojinu, Direkcije za mere i dragocene metale, Uprave za poljoprivredno zemljište, Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš je ocenio da je povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada korisno za zdravlje, životnu sredinu i budžet, jer smanjuje račune za struju i grejanje, kao i emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađujućih čestica.

“Ušteda energije koju ćemo postići renoviranjem 26 zgrada centralne vlasti je ekvivalentna, na primer, godišnjoj potrošnji električne energije svih građana u opštini Sokobanja. Ukoliko bi se rekonstruisali svi javni objekti u Srbiji, jedna termoelektrana bi postala suvišna. Zato je važno nastaviti njihovu energetsku obnovu finansiranjem iz kredita, javno-privatnih partnerstava i javnih sredstava,” istakao je on.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Plamena Halačeva je rekla da je energetska efikasnost ključna za smanjenje emisija koje uzrokuju zgrade.

“To je važan element u borbi protiv klimatskih promena. Zato je EU do sada obezbedila oko 150 miliona evra bespovratnih sredstava za renoviranje javnih zgrada u Srbiji. Naš fokus je na zgradama u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru. Klimatske promene su stvarne, utiču na sve nas i Jugoistočna Evropa nije izuzetak”, ukazala je ona.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /