in

Đedović: Ovog meseca nastavak subvencija za energetsku efikasnost domaćinstava

Ona je rekla da će ceo objekat Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u potpunosti biti saniran, a radovi gotovi u novembru ove godine.

“Biće urađena termoizolacija zidova i krovova, biće renovirana fasada. Takođe će biti instaliran centralizovani sistem za hlađenje, pa na fasadama više neće biti klima uređaja”, rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, potrebno je da se više vodi računa o objektima koji su u javnom vlasništvu i koju su pod zaštitom, kao što je slučaj sa Zavodom.

“Takođe, uvešće se senzori na prozorima da klima ne radi kada su prozori otvoreni, postojaće novi ventili na radijatorima i takođe će se svuda instalirati led rasveta”, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, ovo je prva zgrada javnih objekata i centralnih vlasti koja je počela sa renoviranjem od ukupno 26, koje će biti renovirane u narednom periodu.

“Drago mi je što ćemo ljudima u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja omogućiti bolje i prijatnije uslove za rad, a pre svega što ćemo samo Zavodu omogućiti velike novčane uštede, oko 10.000 evra na godišnjem nivou”, rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, sanacijom će se obezbediti smanjenje emisije ugljen-dioksida za 45 odsto.

“Plan nam je da pre specijalizovane izložbe Ekspo završimo sanaciju oko 50 odsto zgrada centrale vlasti”, istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je za naredni period najavila ugovaranje radova za ostale objekte za koje tehnička dokumentacija spremna ili je u završetku.

“Tu pre svega mislim na Zavod za intelektualnu svojinu, Direkciju za mere i dragocene metale, Upravu za poljoprivredno zemljište, Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade ministarstva, državne uprave i lokalne samouprave, uključujući i zgradu Ministarstva rudarstva i energetike”, kazala je ministarka.

Povećanje energetske efikasnosti je, kako kaže, glavni cilj vlade i ministarstva.

Događaju su prisustvovali stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj Jakup Beriš, viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Tomaš Boček, zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva i direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.

Radovi su deo projekta “Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti” u okviru koga je planirana energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu, a čija je vrednost 40 miliona evra.

Primena mera za povećanje energetske efikasnosti omogući će smanjenje potrošnje energije za 30 odsto, što je ušteda približna godišnjoj potrošnji energije za objekte i javno osvetljenje grada sa 40.000 stanovnika.

Emisija ugljen-dioksida bi promenom definisanih mera bila manja za 20 odsto odnosno 5.174 tona godišnje.

Predložene mere su izgradnja solarnih fotonaponskih sistema, ugradnja toplotnih pumpi, termoizolacija zidova i krovova, zamena spoljne stolarije, zamena postojećeg osvetljenja energetski efikasnim, zamena split sistema za hlađenje centralnim sistemima, kao i automatizacija osvetljenja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /