in

Delegacija Hamasa ide u Kairo na nastavak razgovora o primirju

Izvor je rekao da su prethodno bilo “intenzivnih kontakata” između lidera Hamasa Ismaila Hanijea i egipatskih posrednika.

Prema njegovim rečima, Hanije je rekao posrednicima da svaka runda pregovora treba da se bazira na trajnom prekidu vatre.

Bela kuća je saopštila da će nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je navedeno, direktor CIA Vilijam Berns predvodiće američku delegaciju.

Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni.

U pregovorima o primirju učestvuju predstavnici SAD, Izraela, Katara i Egipta.

Izraelski ratni kabinet o slanju delegacije na pregovore u Kairo

Izraelski ratni kabinet sastaće se ujutru kako bi diskutovao o tome da li da pošalje delegaciju u Kairo naredne sedmice na pregovore o mogućem privremenom primirju i sporazumu o oslobađanju talaca, prenose izraelski mediji.

Pregovorima u Kairu prisustvovaće šef CIA Vilijam Berns, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani i šef egipatske Generalne obaveštajne uprave Abas Kamel, javio je Inet, preneo je Tajms of Izrael.

Trenutni predlog o kojem se pregovara mogao bi da dovede do šestonedeljnog prekida vatre u Gazi i oslobađanja 40 talaca, ženskih pripadnika vojske i drugih žena, muškaraca starijih od 50 godina i muškaraca u kritičnom zdravstvenom stanju, u zamenu za otprilike 700 palestinskih zatvorenika, među kojima je i oko 100 onih služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca.

Prošle nedelje je izraelska vlada opozvala svoj pregovarački tim i vratila ga iz Katara nakon što su 10-dnevni razgovori dospeli u ćorsokak, za šta je okrivila Hamas.

Izraelski pregovarački tim otputovao je u Kairo ranije ove nedelje i najavio više spremnosti za fleksibilnost u vezi sa ključnim zahtevom Hamasa da se omogući povratak palestinskih civila u severni deo Pojasa Gaze, rekao je izraelski zvaničnik konferenciji za novinare u ponedeljak.

Hamas zahteva potpuni povratak palestinskih civila u severni deo Gaze i potpuno izraelsko povlačenje iz kopnenog koridora koji razdvaja južni od severnog dela Pojasa Gaze, navodi Aksioc.

Portal dodaje da je Izrael spreman za postepeni povratak palestinskih civila u severni deo Pojasa Gaze, ali da se protivi povlačenju izraelske vojske iz koridora i nije spreman da dozvoli onima koji se vraćaju na sever Gaze da ne prolaze kontrolu, kako bi se osiguralo da među njima nema pripadnika Hamasa.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /