in

Đerlek na sastanku sa koordinatorkom Nacionalnog konventa o EU

Đerlek na sastanku sa koordinatorkom Nacionalnog konventa o EU

Ministar je ocenio da je neophodno intenziviranje aktivnosti radne grupe, ne samo u pogledu napretka u približavanju evropskim regulativama, već i sa ciljem uspostavljanja domaće razvojne strategije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Imajući u vidu da je ravnomerni regionalni razvoj preduslov za sveukupni ekonomski napredak države, Đerlek je najavio moguću izradu strateškog dokumenta koji će regulisati ovu oblast i ustanoviti sistem delovanja u narednim godinama.

Istakao je i važnost koordinisanog i planskog projektnog rada najšireg spektra, s obzirom na to da regionalna politika uključuje različite oblasti, kao što su privreda, energetika, saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine, zdravstvo i socijalni razvoj.

Govoreći o podizanju efikasnosti aktuelnih politika i instrumenata regionalnog razvoja, Bojana Selaković istakla je važnost uključivanja naše dijaspore koja bi, kako je ocenila, mogla značajno da doprinese regionalnom razvoju Srbije.

Kada je u pitanju dijaspora, Đerlek je naveo da je ona veoma brojna i predstavlja veliki neiskorišćeni potencijal.

Đerlek je sa članovima Radne grupe razgovarao i o primeni Strategija pametne specijalizacije, osmišljene u okviru kohezione politike Evropske komisije, koja predstavlja sveobuhvatnu agendu za privrednu transformaciju i podršku ključnim nacionalnim investicijama i regionalnim prioritetima.

Ova Strategija, kako je objašnjeno, ima za cilj podsticanje razvoja zasnovano na znanju i regionalnim potencijalima, kroz podršku tehnološkim inovacijama i investiranju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /