in

Ђукановић нема ништа против потписивања Темељног уговора са СПЦ

Ђукановић је то рекао премијеру Дритану Абазовићу на синоћ одржаном састанку, који је претходио данашњем у Влади Црне Горе, на којем су се окупили лидери који подржавају мањинску владу.

Абазовић је, додају, Ђукановића информисао о састанку са патријархом Српске православне цркве Порфиријем и поново су прегледали текст Темељног уговора.

Наводе да неће бити пролонгирања и да ће влада сутра гласати о Темељном уговору.

Председник Либералне партије Андрија Поповић изјавио је након састанка у влади да ће гласање о Темељном уговору бити пролонгирано, јер није постигнута сагласност са објављеним усаглашеним текстом.

Абазовић након састанка о Темељном уговору: Нисмо паметнији, али дијалог помаже

Абазовић је данас, након што је изашао са састанка представника странака које подржавају извршну власт на тему Темељног уговора са СПЦ, изјавио да свако ко жели да сруши владу, жели да Црну Гору удаљи од Европске уније.

Абазовић је напустио састанак због пута у Аустрију, а на питање да ли је доведен у питање опстанак извршне власти, рекао је да је “могуће да се кренуло у тај сценарио”.

“Јутрос из ДПС-а и СДП-а није речено да ће рушити владу, сви су при ставу да се влада очува. Било је и предлога да се још разговара, не сматрам то недобронамерним”, рекао је Абазовић новинарима и истакао:

“Може влада да се сруши, али онда се руше европски снови владе”.

Додао је да су на састанку подељена размишљања.

“Дијалог помаже, имали смо састанак, он још траје. Наставиће колеге”, рекао је Абазовић, који, како истиче, остаје при ставу да тема Темељног уговора са СПЦ не треба да преокупира јавност.

дритан, абазовиц

Поновио је да ће се о Темељном уговору са СПЦ данас изјаснити Комисија за политички систем, а да ће сутра бити тема седнице владе.

“Мислим да је жалосно да се Црна Гора овако бави црквом у туристичкој сезони и у сусрет расту цена”, казао је Абазовић.

“Да ли неко жели да дестабилизује Црну Гору и коме то иде у прилог, нека грађани пресуде, то није у корист грађана. Премијер и влада неће подстицати ту дестабилизацију”, констатовао је он, а пренели су подгорички медији.

Он, каже, воли демократске форме.

Премијер је додао и да не мисли да су после данашњег састанка паметнији, али у сваком случају дијалог помаже.

У Влади Црне Горе јутрос је почео састанак лидера странака које подржавају мањинску владу Дритана Абазовића, а тема разговора је потписивање Темељног уговора државе са Српском православном црквом (СПЦ).

Поред Абазовића, састанку су присуствовали и лидери ДПС и СДП, Мило Ђукановић и Рашко Коњевић, потпредседник владе из СНП Владимир Јоковић и министар за људска и мањинска права Фатмир Ђека.

Састанак је сазван дан након што је премијер Абазовић у Тивту изјавио да ће се о Темељном уговору данас изјаснити владина комисија за политички систем којом председава министар Коњевић, а да ће сутра бити на дневном реду владе.

Абазовић је рекао јуче и да ће урадити све што је најавио и обећао, позвао министре да буду конструктивни и да не врше притиске и поручио да неће пасти под утицај, како је навео, “групици екстремиста у редовима владе”.

Он је директно прозвао министра одбране Рашка Коњевића и министра спољних послова Ранка Кривокапића из СДП, која се најоштрије противи потписивању Темељног уговора са СПЦ у верзији текста који је усаглашен са СПЦ и који је влада објавила на свом сајту 28. јуна.

Коњевић је Абазовићу одговорио на Твитеру да је боље бити “екстремиста” него “издајник”.

Подгоричке Вијести пишу да Ђукановићев ДПС и Социјалдемократска партија (СДП) разматрају да ускрате подршку влади, уколико Абазовић остане при ставу да извршна власт сутра одлучује о усвајању Темељног уговора са СПЦ.