in

Добровољни ватрогасци из Бачког Доброг Поља организовали целодневни програм за децу

Добровољно ватрогасно друштво из Бачког Доброг Поља 12 година није било у функцији, а сада су га покренули млади из села који су самостално поправили опрему, камион, средили просторије и сада организују упознавање деце са ватрогасцима и ускршње забавне игре како би привукли пажњу спонзора и свих људи из села.

Иако има традицију дугу 111 година Добровољно ватрогасно друштво из Бачког Доброг Поља, последњу деценију било је практично угашено, каже Рајко Ковачевић, председник ДВД Бачко Добро Поље.

„У последњих 15 година имали смо великих застоја у раду, јер нисмо имали средстава за рад. Сада се нас неколико млађих окупило и средили смо просторије колико смо могли, почистили смо и уредили двориште. Поправили смо камион, закрпили гуме и ремонтовали многе друге делове, јер је он због година стајања био у јако лошем стању. Сада је потпуно спреман за вожњу, али још није регистрован. Надамо се да ћемо можда добити неки нови камион, постоје нека обећања, али видећемо. Највећи проблем је што ми немамо никаква примања. Добијамо новац за дежурства током жетве, али то одмах проследимо људима који раде, јер су они свакако тих дана одвојени од посла, породице. Проблем је што немамо никаква редовна примања.“ истиче Ковачевић.

Љубомир Цветковић, командир ДВД Бачко Добро Поље каже да друштво тренутно има 33 члана, а да јединица за интервенције броји десет чланова и да планирају да прошире број људи.

„Од Нове Године имали смо четири интервенције. Било је и ливадских пожара, а горела је и фабрика брикета и имали смо и један пожар у приватној кући где је горела шупа. Село дефинитивно има потребе за Добровољним ватрогасним друштвом и заиста је важно да људи могу да рачунају на нашу помоћ. Морам да се похвалим, да смо недавно добили и јако важну опрему од Министарства унутрашњих послова, ту су разделнице, млазнице, усисне корпе, разна црева, пумпу и напртњаче које су нам заиста пуно помогле код ових ливадских пожара. Заиста нам је значајна ова опрема, јер знамо да можемо да одреагујемо на време. Такође, од Ватрогасног савеза Војводине добили смо и десетак униформи које су нам веома важне за видљивост на терену, да можемо да разликујемо људе из нашег тима,“ каже Цветковић.

Једино превозно средство који ватрогасци из Бачког Доброг Поља тренутно имају је нерегистровани камион из 1966. године, а када гасе пожар опрему превозе приватним аутомобилима. Како би скренули пажњу на своје активности, организовали су манифестацију Ускршње чаролије на којој се у неколико дисциплина такмиче готово сва деца из села.

Ово је била прилика и да се малишани упознају са радом ватрогасаца, али и да се представи опрема. Министарство унутрашњих послова недавно је донирало апарате и опрему вредну пола милиона динара, а значајан број униформи стигао је из Ватрогасног савеза Војводине.

Ускршње чаролије обухватале су и такмичења у играма које су везане за украшавање јаја, куцање јајима и ношење јаја кашиком, али и игре одмеравања спретности и вештина, попут трачања у џаку и обарање мета са брентачама.

Најбољи су освојили и награде, али је најважнији фер плеју и позитивно празнично расположење који су обележелили Ускршње чаролије.

Ватрогасци из Бачког Доброг Поља истичу да је најважнији осећај заједништва који је обележио ову манифестацију и који краси хуману мисију добровољних ватрогасаца.