in

Додик: Дан победе важан за Републику Српску

Каже да су Јасеновац, Јадовно, Паг, Пребиловци, симболи страдања српског народа у Другом светском рату, што не сме бити заборављено.

„Кад томе додамо Старо сајмише и Крагујевац, онда видимо да је то био један покрет, који је био усмерен на уништење српског народа на читавом простору где он живи. Слобода је једино могућа ако имамо своју државу“, навео је Додик на обележавању Дана победе у Бањалуци, пренела је РТРС.

Цвијановић: Српска има два дана победе, 9. мај и 9. јануар

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да Република Српска има, слави и обележава два дана победе – 9. мај и 9. јануар.

Цвијановић је на обележавању Дана победе у Бањалуци рекла да је Република Српска створена и одбрањена да се страдања из Другог светског рата никада више не би поновила.

„Дан када је основана Република Српска јесте дан победе над оживелим и никада до краја пораженим фашизмом. Нисмо им дозволили да заврше оно што су почели пет деценија раније. Захваљујући Републици Српској остали смо и опстали на својим огњиштима“, навела је Цвијановићева и поручила:

„Наша је обавеза да је чувамо и сачувамо за генерације које долазе. Желимо да њихова будућност буде мање бременита од наше прошлости. Да буду своји на своме и да заједно са другима живе у миру и слободи“.

Она је нагласила да је српски народ устао против нацизма и фашизма онда када се за то плаћала најскупља цена.

„Стојимо и данас, увек спремни да се одупремо идеологијама зла из прошлости, али и садашњости. Као и сваке године, и овог 9. маја стојимо поносно, високо уздигнутог чела, славећи слободу и сећајући се оних који су нам ту слободу подарили“, рекла је Цвијановић, пренела је РТРС.

Додала је да Република Српска данас обележава Дан победе над фашизмом и исказује огромно поштовање према храбрим ослободиоцима и храбром народу који се дигао против зла које је претило целом човечанству.

„Сећамо се оних који су Хитлеру рекли ‘не’ у време кад се цела Европа гушила под нацистичком чизмом. Поносно стојимо, јер Вермахт и С С трупе нисмо дочекивали песмом, цвећем и овацијама, на улицама и трговима. Поносни смо и зато што смо од почетка били на правој и праведној страни историје“, навела је председница Српске и истакла:

„Нисмо чекали исход да бисмо се придружили победницима, већ смо се борили против оног за шта смо непогрешиво знали да је зло. Они који јесу, данас олако деле етикете фашизма, јер његову језиву оштрицу нису ни осетили“.

Нажалост, указала је, има и оних који и даље настоје да замаскирају размере штете и патње коју је та мрачна идеологија нанела људском роду.