in

Dodik: Nema nametnute BiH, ni nametnutog članstva u NATO

“Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće doneti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način”, poručio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše apel Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH, Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Pariza naveo da je očigledno da je Denis Bećirović sklon raznim zloupotrebama, pa i pozicije bošnjačkog člana Predsedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH ni u jednom segmentu, već je samo jedan među jednakima.

“Bećirović je ostrašećni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su skoro svi građani u BiH za NATO integracije, što je obična laž”, naglasio je Dodik.

On je naveo da zvanične politike u BiH za pridruživanje NATO savezu nema, bez obzira što oni pokušavaju da zloupotrebe neke ranije stvari.

Predsednik Republike je ponovio da Srpska neće glasati za tako nešto, niti će se izjašnjavati.

“Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bećirović u Briselu još jednom zloupotrebio i iskoristio svoju poziciju, te da se bez razloga tamo busa da je nešto napravio, a kada se pročita šta je rekao generalni sekretar Alijanse ens Stoltneberg vidi se da je jasno da to zavisi od zemlje i odluke koju ona donese.

“Ako je mislio na BiH, a verujem da jeste, BiH neće donijeti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO”,poručio je Dodik.

On je ocenio da bi bilo krajnje vreme da se spuste tenzije u ovako složenoj i veoma rovitoj situaciji izazvanoj nametanjima odluka od Kristijana Šmita, što je dovelo do potpunog raskola u vladajućoj strukturi na nivou BiH, tako da je veoma suvišno Bećirovićevo junačenje i pokazivanje nekih lažnih mišića.

“Mogu da razmumem da je to njegov stav koji se tiče pozicije muslimana – Bošnjaka u BiH, pa čak delom i Hrvata, ali to nije stav Republike Srpske. Bećirović bi trebalo da zna da se o vojnim pitanjima u Predsedništvu odlučuje konsenzusom, a tog konsenzusa nema, niti se može postići. Kao neko ko je jednak među istima, jer su članovi Predsedništva jednaki, Bećirović bi trebao da uvažava tu situaciju i da je dalje ne komplikuje. Ali, očigledno on je odlučio suprotno da uvek nešto komplikuje i nameće”, naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da naravno da NATO može svašta da uradi, posebno nakon ovoga što prizivaju muslimani.

“Ali, NATO je bombardovao Srbe jednom i nikada nam više to ne treba. Mi ne možemo iz tog razloga da prihvatimo članstvo i mislim da je to pricipijelan i politički korektan stav, imajući u vidu da smo mi pitana struktura u BiH u vezi sa vojnim savezima”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

“Ovo što radi Bećirović nije dobar posao ni za njegovu BiH. Mislim da ćemo, kad se vratim iz Pariza, morati da sednemo i vidimo kako da redefinišemo rad komisija i bilo kojeg tela koje sarađuje sa NATO. Ako oni misle da mogu da rade na osnovu lažnog predstavljanja Bećirovića i da se tako ponašaju, onda to govori o njihovoj aroganciji. Ali, našu saglasnost za to pitanje neće dobiti nikad”, zaključio je Dodik.

Možda oni BiH smatraju zemljom ometenom u razvoju kojoj treba tutor

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na stav Misije OESC-a u BiH, da jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom, porukom da bi bilo lepo da nam, kako kaže, objasne kako jednostrani potezi stranca, kojeg ne poznaje Ustav, povećavaju stepen pravne sigurnosti.

“Kako stvari na koje u EU nijedan političar ne sme da pomisli, kamoli javno da izgovori, a daleko bilo da realizuje, nama u BiH serviraju s nepodnošljivom lakoćom i smatraju normalnim”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks i dodao:

“Možda oni BiH smatraju zemljom ometenom u razvoju kojoj treba tutor, ali verujem i znam da su narodi u BiH dovoljno demokratski sazreli da sami mogu da odlučuju”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /