in

Dodik o najavljenom susretu Vučića i Šmita: Očekujem da Šmit doživi potpunu delegitimizaciju u Srbiji

Rekao je da je laž sve što Šmit planira da saopšti na sastanku sa predsednikom Vučićem u vezi sa imovinom. Ponovio je da je pitanje imovine Srpske i Federacije BiH određeno Dejtonskim sporazumom.

“Uvek smo spremni da sednemo sa predstavnicima FBiH, a ne sa Šmitom ili bilo kim. Taj problem suštinski ne postoji. Ovo što sada postoji samo treba da se legalizuje – FBiH neometano raspolaže imovinom na svom prostoru, kao i mi na svom”, rekao je Dodik novinarima, prenela je Srna.

Podsetio je da je Vučić javno rekao da treba insistirati na slovu Dejtona i to je suština tih sastanaka i bilo čega što treba raditi ubuduće.

“Mi već decenijama govorimo o poštovanju slova Dejtona. A strani faktori ne žele slovo Dejtona, već da ovde sprovedu moć i uruše politički sistem, uvodeći neke finansijske i druge sankcije”, naveo je Dodik.

On je rekao da “lažni Šmit” nije taj koji treba da nađe rešenje za imovinu.

“Razumemo situaciju u kojoj je Vučić, a što se tiče imovine, Šmit ne može ništa da pokaže. On je lažan i privatno je lice. Drago mi je što u Srbiji čujemo da je on Šmit, a ne visoki predstavnik u BiH”, istakao je Dodik.

Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila

Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila, najavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

“CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovešćemo izbore prema našem zakonu”, rekao je Dodik.

Ponovio je da je Kristijan Šmit privatno lice i da je lažan.

“I ovo što je sada ‘nametnuo’ oko Izbornog zakona BiH je fuknciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti”, poručio je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /