in

Додик: Предстоји глобална борба за сировине

Озбиљна борба која предстоји је борба за сировине, рекао је Додик на отварању петог „Јахорина економског форума 2022“, истичући да су ресурси експлоатисани, док је број људи на планети повећан и да је важно разговарати овом периоду када се Запад трансформише, преноси Глас Српске.

„Остаје нам да се повучемо у наш микросвет и видимо како ћемо се прилагодити. Ми се трудимо да дамо наше одговоре, да очувамо стабилност јавних финансија, да генеришемо што је више могуће јавних послова“, навео је он, најављујући интензивирање градње аутопутева у Српској.

Истакао је да је предност Републике Српске несумњиво електрична енергија, што је област у којој постоји простор за још боље резултате.

Додик је такође рекао да „БиХ нема никакву економску политику, подсетивши да није усвојен ни буџет за ову годину.

На „Јахорина економском форуму“ је такође оцењено да је Република Српска била на добром путу да изађе из постковид кризе, али се онда догодио рат у Украјини који је изазвао економски цунами.

„Свет се неповратно променио и мале економије попут наше морају да траже начин како да се прилагоде“, поручили су учесници скупа.

Премијер Српске Радован Вишковић је у уводном излагању рекао да није сматрао да може да нас снађе нешто теже од пандемије, и додао:“Сад видимо да постоји и веће зло“.

Институције Српске, додао је, учиниће све да заједно с привредницима преброде и ову кризу.

„Треба да радимо као и до сада и даћемо одговоре на сва дешавања. Многи су били скептици да ћемо преживети и корону, прогнозирали су нам економски суноврат, а ми смо све стабилнији и све бољи“, навео је Вишковић.

Подсетио је да је Влада Републике Српске крајем прошле године донела сет закона који предвиђа повећање плата и пензија, али да је у другом кварталу инфлација „појела“ тај раст. „Зато ћемо креирати нови сет закона који ће регулисати ту област“, поручио је Вишковић.

Форум је окупио више од 500 учесника из целог региона, али и Француске, Шпаније и низа других европских земаља као и из Уједињених Арапских Емирата. На скупу ће бити одржано једно пленарно предавање и 14 панела са више од 100 учесника. Теме панела су енергетска транзиција, дигитална трансформација, перспектива тржишта радне снаге, а биће отворено и питање позиције БиХ према иницијативи „Отворени Балкан“.