in

Dodik: Put ka EU nije put institucija BiH, već put entieta i tri konstitutivna naroda

Dodik: Put ka EU nije put institucija BiH, već put entieta i tri konstitutivna naroda

“Oni su vlasnici tog procesa, ne postoji nikakav institucionalni ili nadnacionalni karakter koji bi mogao da se identifikuje sa tim putem. BiH je izvedena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, naglasio je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske na nivou BiH imaju ujednačene stavove o ovim pitanjima.

“Pokazali smo da smo sposobni pregovarači, ojačani smo u uverenju da samo korišćenjem naših prava i ovlaštenja možemo da idemo dalje”, naveo je Dodik, prenela je Srna.

Šmit pokazao da nema nikakav značaj

Dodik je rekao da je lažni Kristijan Šmit definitivno pokazao da nema nikakav značaj.

Dodik se osvrnuo na nedavna odlučivanja na nivou Bundestaga, navodeći da se videlo kako nelegalna struktura želi da zadrži nelegalnog Šmita i spremna je da uđe u proces sankcionisanja ljudi koji ga ne podržavaju.

“S druge strane, pošto su se Bošnjaci odlučili da imaju svoje predstavnike na nekoliko važnih destinacija mislim da će pokušati gorku kašu na kraju ovog puta”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenela je Srna.

Nametanje rešenja nespojivo sa EU

Dodik je poručio da je Evropski savet najverodostojnije političko telo u Evropi i da imaju najveći politički autoritet i određuju na koji način struktura BiH može da se kreće ka EU, a to je BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i uz mehanizam koordinacije.

“Evropski savet je dao podršku ovakvoj strukturi BiH i utvrdio da je BiH politički stabilna. Time se odlažu kao nebitne tvrdnje iz pet uslova koji kažu da je neko drugi nadležan da procenjuje političku situaciju”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je sa EU nespojivo da se nameću bilo kakva rešenja, odnosno da ukoliko se lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit usudi da nametne bilo šta – to će značiti zaustavljanje evropskog puta BiH.

“Ako nametne nešto za Izborni zakon, Republika Srpska će doneti svoj zakon. Ako nametne nešto u vezi sa imovinom, donećemo odluku o statusu Republike Srpske koja će podrazumevati odbranu svih naših prava, ne samo predviđena Dejtonskim sporazumom nego da odemo i korak dalje”, istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska ima određenih problema sa Nemcima koji žele da “drže predavanje” i pokušavaju da naprave sebe bitnim u svim procesima.

“Republika Srpska ostaje privržena dejtonskom uređenju. Tri konstitutivna naroda su nezaobilazna. Spremni smo da radimo, uz određene prioritete. Preostala pitanja iz 14 prioriteta koja nisu rešena sada su na dnevnom redu”, zaključio je Dodik, prenela je Srna.

Status sudija Ustavnog suda BiH nezaobilazno pitanje na evropskom putu

Dodik je rekao da se na evropskom putu neće moći zaobići pitanje u vezi sa statusom sudija u Ustavnom sudu BiH.

“Gotovo je neprihvatljivo. Ovo je sprdnja za BiH i njen Ustavom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Naveo je da u Ustavu BiH piše da sudije ne mogu posle 70 godina života da rade u Ustavnom sudu.

“Famozna Venecijanska komisija, koja je političko, a ne pravno telo, rekla je da bi to nešto i moglo, ali to znači direktno rušenje Ustava, a onda se pitamo kako Ustavni sud brani Ustav ako ga ruši”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je vidljiv primer na koji način oni ruše Ustav sve u nastojanju da donesu neka rešenja koja bi trebalo da zagorčaju život pre svega samoj Republici Srpskoj, prenela je Srna.

Neće biti ukidanja entietskog glasanja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da pitanje ukidanja entitetskog glasanja neće moći da se stavi na dnevni red, kako to sada najavljuju u Sarajevu.

“To se neće desiti, promena Ustava ne treba da se desi jer je ustavna struktura pokazala da može da dođe do jedne od predzadnjih tačaka na putu ka EU”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je pojasnio da je odluka o pregovorima pred odluku o članstvu, te da se pokazalo da ovakva BiH nije u suprotnosti sa evropski putem.

Dodik je ukazao da u Srpskoj veoma racionalno sagledavaju situaciju, smatrajući da predstoji dosta posla ako postoji želja da se ide dalje tim putem.

“Prvo je na tom putu pitanje sudija Ustavnog suda i zakon o Ustavnom sudu BiH”, naveo je Dodik.

Takođe, Dodik je ukazao i da, ukoliko se Kristijan Šmit drzne za bilo kakvo nameštanje, razvalio je evropski put, te da u tom slučaju ne prozivaju Republiku Srpsku.

“Srpska nije konfliktna strana, tražmimo da se poštuju naša prava, slovo Dejtona, Ustav. Ako hoćete, možemo ići dalje”, rekao je Dodik.

On je takođe napomenuo i da Turska ima status pregovarača od ranih sedamdesetih godina prošlog veka i do danas nisu došli do statusa člana, prenela je Srna.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /