in

Dodik: Trajna veza Srpske i manastira Hilandar

Dodik: Trajna veza Srpske i manastira Hilandar

“S ponosom smo odlučili da učestvujemo u očuvanju Hilandara, pravoslavnog duhovnog centra i ogledala srpske duše. Naime, Republika Srpska uvrstila se u dugi istorijski niz ktitorstva najvažnijeg srpskog manastira, s vanvremenskom baštinom. Kao pripadnici srpskog roda zavetovani smo da brinemo o neprocenjivom kulturnom nasleđu koje čuvaju hilandarske riznice, a posebno freskopis, ikone, rukopisne knjige, i čine kulturnu baštinu prvog reda”, naveo je Dodik u tekstu objavljenom na portalu dodik.net.

Na ovaj način, prema rečima Dodika, Srpska će pružati institucionalnu podršku u svim vidovima života i delovanja manastira Hilandar, kao što su organizacije obeležavanja značajnih datuma i podrška svim događajima koji za cilj imaju očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

“Takođe, na osnovu ovog zakona pružaćemo i stalnu finansijsku podršku u rekonstrukciji manastirskog kompleksa koji je postradao u velikom požaru 2004. godine. Ponosan sam jer su institucije Srpske u prethodne dve decenije u Republici Srpskoj obnovile stotine objekata Srpske pravoslavne crkve, na čemu ćemo predano raditi i u narednom periodu”, naveo je Dodik.

Istovremeno, kaže, veoma je važno da kroz obrazovanje veronauku, razvijamo posebnu dimenziju prisustva Crkve u društvu i da na nove generacije uporno i istrajno prenosimo najvrednije hrišćanske vrednosti za srpski narod.

“Verujući narod Srpske je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi uvek nalazio duhovnu snagu za svoje postojanje, i Crkva, kao neizostavan deo našeg identiteta, nas je kao narod neprekidno pozivala i okupljala da upražnjavamo sve vrednosti kao narod mira. Zapadni neoliberalizam teži da uruši temelje pravoslavnog karaktera i našeg društva, napada na tradicionalne vrednosti srpskog naroda, i tim nasrtajima se moramo odlučno odupreti”, naveo je Dodik.

Kroz celokupnu istoriju srpskog naroda, kaže Dodik, “molitve sa Hilandara su nas duhovno vodile kroz teška vremena”.

“Verujem da će i kroz ovakvu vezu Srpske i manastira Hilandar blagoslov hilandarskog bratstva i Presvete Bogorodice uvek biti sa narodom Srpske”, naveo je Dodik.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /