in

Dogovorena realizacija i finansiranje tri projekta Srpske i Mađarske

Reč je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vetroelektrane “Hrgud” i solarnog parka “Trebinje”.

Realizacija projekata obaviće se u saradnji sa mađarskim kompanijama Veolia, MBM i Alteo.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ovih kompanija, kao i ministarska finansija Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović i Duško Perović, šef Predstavništva Srpske u Moskvi, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Višković: Saradnja Srpske i Mađarske unaprediće dve ekonomije

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je danas u Banjaluci Poslovni forum koji je okupio više od 20 eminentnih mađarskih kompanija i više od 70 privrednih subjekata iz Republike Srpske.

Višković rekao je da će saradnja Srpske i Mađarske unaprediti dve ekonomije, pre svega zahvaljujući dobrim i prijateljskim odnosima predsednika Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.

“Negujući istinske evropske vrednosti, dvojica lidera trpe razne pritiske i to je dokaz da rade za narod u svakoj prilici”, rekao je Višković.

Višković je zahvalio ministrima u Vladi Mađarske za podršku današnjem forumu, ali i svim drugim projektima.

“Prošlogodišnje potpisivanje izjave o saradnji dve vlade već daje rezultate”, naveo je Višković.

On je istakao da postoji prostor za još bolju saradnju, posebno u oblasti energetike.

Otvaranju foruma prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

Na forumu učestvuju privredni subjekti iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, finansija, građevinarstva, metalskog sektora, te vodosnabdevanja i energetike.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske rečeno je ranije da će na Poslovnom forumu biti promovisani potencijali Srpske i mogućnost ulaganja u nove proizvodne pogone.

Namera je, kako ističu, proširenje saradnje sa Mađarskom u više sektora – u segmentu unapređenja spoljnotrgovinske razmene, stranih ulaganja u Srpsku i ulaganja u pojedine energetske i projekte vodosnabdijevanja.

Poslovni forum Republika Srpska – Mađarska održava se u Administrativnom centru Vlade.

Na Ekonomskom forumu 23 mađarske kompanije i 70 iz Srpske

U okviru posete delegacije Vlade Mađarske i privrednika te zemlje, u Banjaluci će biti održan niz sastanaka zvaničnika Republike Srpske i Mađarske, a dobra privredna saradnja biće potvrđena i na današnjem Ekonomskom forumu.

madjarska,, republika, srpska,

Poslovna zajednica, uz podršku zvaničnika dve zemlje, razgovaraće o projektima iz oblasti poljoprivrede, energetike, građevinarstva, finansija.

Ekonomski forum u Banjaluci vrhunac je saradnje Mađarske i Republike Srpske i prilika da se utvrdi pravac realizacije određenih projekata. Na forumu učestvuju 23 mađarske kompanije i 70 domaćih privrednika.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u intervjuu za RTRS istakao je da su mađarska preduzeća zainteresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /