in

Dom zdravlja Novi Sad otvorio telefonsku liniju za psihološku pomoć

Dom zdravlja Novi Sad otvorio telefonsku liniju za psihološku pomoć

U svetlu nemilih događaja čiji smo svedoci već nekoliko nedelja, smatramo da je potrebno da kao odgovorna institucija istupimo i ponudimo pomoć. U trenucima kada naša zemlja svedoči tragedijama koje pogađaju i pojedince i porodice, u obavezi smo da se ne oglušimo na očigledne pozive za pomoć”, napominju iz Doma zdravlja.

Naši psiholozi uključeni su u rad Savetovališta za mlade i Razvojnog savetovališta i već godinama rade na primarnoj prevenciji poremećaja iz spektra mentalnog zdravlja, što podrazumeva suzbijanje faktora rizika i istovremeno jačanje zaštitnih faktora.

Pružanje datog vida podrške ima za cilj procenu rizika od sprovođenja suicida kao i stanja akutne krize uzrokovane problemima na poslu, stresom, problemima u svakodnevnim odnosima sa ljudima, a sve iz anksionog i depresivnog spektra.

Kada su u pitanju suicidalne misli, procenjuje se koliko dugo i koliko često ih osoba ima. Kakve su to misli i kakve ih emocije prate? Da li zna kako/kada/gde bi to uradio? I mišljenje o reakcijama drugih. Dakle, procenjuje se da li se radi o suicidalnim mislima i idejama, ili postoji detaljan plan za sprovođenje date namere u delo. Osoba dobija priliku da sa nekim zajedno sagleda svoju smrt iz svih uglova, i prvenstveno bude uvažena i saslušana. Dajemo ljudima mogućnost da otvoreno pričaju o svom stanju, uz mogućnost nuđenja podrške drugih stručnih lica.

Onog trenutka kada se pojave prepreke, i kada osoba postane svesna da postoji problem, često pokuša da traži odgovor. U tom traganju za uzrocima naši stručnjaci stoje im na raspolaganju”, navode iz Doma zdravlja Novi Sad.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /