in

Domaća privreda očekuje do kraja godine rast prometa

Domaća privreda očekuje do kraja godine rast prometa

Istraživanje je rađeno na uzorku većem od 1.800 kompanija, saopštila je PKS.

Ovo istraživanje PKS pokazuje da oko 80 odsto anketiranih firmi očekuje da 2022. godinu završi sa istim ili većim prometom, stabilne izvozne aktivnosti očekuje 84 procenta anketiranih izvoznika, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima, dok 93 procenta ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

“Ono što zabrinjava jeste da rastu troškovi proizvodnje koji su u trećem kvartalu 2022. godine povećani kod 81 odsto ispitanika, dok je 51 odsto anketiranih privrednika povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga”, navedeno je u saaopštenju.

Ispitanici ističu da su niže cene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Pretnju po ostvarivanje projektovanog privrednog rasta BDP između dva i tri odsto u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji na strani ponude i tražnje kada je reč o osnovnim sirovinama i repromaterijalima koje naše kompanije koriste kao inpute u procesu proizvodnje.

Kao dodatni rizici izdvajaju se još: visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, prekidi globalnih lanaca snabdevanja.

Ohrabruje podatak da 76 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, dok se dve trećine izjasnilo da je u trećem kvartalu 2022. godine raspolagalo sa dovoljno sredstava za investicije.

Kompanije koje su učestvovale u anketi PKS, prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu, ostvarile su ukupan poslovni prihod od 22,7 milijardi evra, a u septembru 2022. zapošljavale 287.000 radnika.
U trećem tromesečju ove godine realizovale su ukupno 8,6 milijardi evra izvoza, 84 odsto više nego u istom kvartalu 2021. godine i šest milijardi evra uvoza, što je 29 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /