in

Донфрид у Приштини: Дијалог да буде усмерен на међусобно признање

Како преносе приштински медији, Донфирд и Ескобаар ће се састати и са премијером Аљбином Куртијем.

Донфрид је рекла  да тзв. Косово треба да интензивира напоре у дијалогу са Београдом, који, како је навела, „треба да буде усмерен на међусобно признање“.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи казала да „Косово мора да заузме место које му припада у европским и евроатлантским институцијама, укључујући споразум о нормализацији са Србијом, који се фокусира на међусобно признање“, преноси приштинска Коха.

„Рат у Украјини је показао колико је важно и хитно радити на томе да Косово и његови суседи наставе реформе неопходне за демократску консолидацију и њихову интеграцију у европске и евроатлантске институције. Косовски мир и напредак, иако су зарађени уз много труда, не треба узимати здраво за готово“, упозорила је Донфрид.

Додала да је важно добро управљање и владавина права за све грађане.

Донфрид и Ескобар ће сутра боравити у Београду.

Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Донфрид ће, како је раније најављено из Стејт департмента, посету Приштини искористити за разговоре о демократској консолидацији косовског друштва, интеграцијама у европске и евроатлантске институције и о односима Београда и Приштине.

Донфрид ће надлежнима захвалити на томе што је Косово пружило уточиште избеглим Авганистанцима и Украјинцима, а посета треба да подстакне и реформе друштва у циљу демократске консолидације и интеграција у европске и евроатлантске институције.

Како су навели из Вашингтона, са приштинским званичницима ће размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ, „ка споразуму о нормализацији односа усредсређеним на међусобно признавање“.

Помоћница државног секретара САД и специјани изасланик за Западни Балкан, сутра ће се састати са српским званичницима и позвати Србију да унапреди реформе везане за европске интеграције. Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације.

„Циљ посете је и да се продубе билатералне безбедносне и економске везе САД и Србије“, наводе из Стејт департмента и наглашавају да ће Донфрид поновити потребу да се Београд и Приштина поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Помоћница државног секретара САД, из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, и специјани изасланик за западни Балкан Габриел Ескобар, из Београда путују у БиХ, а потом 28. априла у Скопље и Тирану, док ће посету 29. априла завршити у Подгорици.

Како се наводи, у БиХ ће охрабрити званичнике да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унапредили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на време, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

У Скопљу ће званичницима владе сигнализирати снажну подршку САД преговорима о приступању Северне Македоније ЕУ и захвалити им на континуираној помоћи Украјини.

Посета ће бити прилика да позову најновију чланицу НАТО да настави блиску сарадњу на низу регионалних, безбедносних и одбрамбених питања у циљу промовисања демократије и регионалне стабилности.

Истог дана по доласку у Тирану, где ће заједнички обележити 100 година америчко-албанских дипломатских односа, Донфрид и Ескобар ће захвалити Албанији на партнерству у СБ УН и посвећености суверенитету и територијалном интегритету Украјине пред руском агресијом.

Албанском руководству ће пренети и снажну подршку Вашингтона приступању Албаније ЕУ и регионалној економској интеграцији, и нагласити потребу да се у потпуности спроведе реформа правосуђа и борба против корупције.

На крају посете Западном Балкану, Донфрид и Ескобар ће стићи у Подгорицу, где ће црногорским званичницима пренети подршку САД и потребу да се убрза рад на евроатлантском путу Црне Горе и приступање ЕУ, као и на јачању чланства у НАТО и подршке заједничким вредностима, укључујући борбу против корупције.

Посета ће бити прилика да и Црној Гори захвале што се придружила санкцијама Русији у знак подршке Украјини, као и на пружању хуманитарне и безбедносне помоћи и томе што је затворила ваздушни простор за руске летелице, наводи Стејт департмент.