in

Дрецун: Договор Приштине и Београда око таблица није на видику

Радне групе за регистарске таблице за возила из Србије и тзв. Косова састале су се јуче и припремиле предлоге који ће бити предмет данашњег разговора главних преговарача, а према речима Дрецуна нема места оптимизму да ће се постићи договор.

„Чини ми се да није на видику сада неки договор између Београда и Приштине по питању регистарских таблица“, казао је Дрецун.

Дрецун каже за Танјуг да је кључно питање како ће се понашати Приштина уколико се данас, када је рок, не постигне договор и не нађе прихватљиво решење за обе стране.

„Приштина сваки, па и најмањи повод користи за дестабилизацију севера, за интервенцију њених специјалних јединица што угрожава безбедност српског народа“, навео је Дрецун.

Он намеру Приштине да, како каже, дестабилизује север објашњава њеним сталним наоружавањем паравојне формације и позивањем да буде много присутнија на северу Косова.

Када је реч о наставку преговора Београда и Приштине, Дрецун каже да се из састанка специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и председника Србије види да се ради на припреми дијалога, али да Приштина не показује вољу да се пронађу решења.

„Чини ми се да је циљ Приштине, али и западних земаља које су признале самопроглашену независност Косова да се читав бриселски процес преусмери у правцу такозваног међусобног признања, уместо решавања ових питања која су до сада била на дневном реду“, казао је Дрецун.

На питање да ли недавна посета америчких сенатора и Лајчака Србији значи притисак у вези са санкцијама Русији, или има притисака и у вези са КиМ, Дрецун каже да су сенатори изразили очекивања да Србија следи западну политику према Русији и сукобу у Украјини.

„Немам никакву дилему да су сенатори САД изразили очекивања да се ми придружимо Западу и да се коначно определимо хоћемо ли следити њега у овим новонасталим геополитичким околностима или ћемо се сврстати на страну Русије“, казао је Дрецун.

С друге стране, када је реч о ЕУ, Дрецун подсећа да је усвојен документ који „третира“ Русију и Кину као њене противнике и указује да Србија урушава стратешко партнерство са тим земљама ако следи европски пут.

„Ако следимо западну политику онда се очекује да уведемо санкције Русији, што није наш интерес, јер мислимо да санкције не могу да помогну решавању ниједног озбиљнијег проблема. Видимо да досадашње тешке санкције које је Запад увео Русији нису зауставиле рат у Украјини“, објаснио је Дрецун.