in

Drecun: Ili ostaju KM tablice ili da se vrate KS neutralne tablice

Drecun: Ili ostaju KM tablice ili da se vrate KS neutralne tablice

Zapad raspolaže dovoljnim kapacitetima da usmerava ponašanje Prištine u određenom pravcu, izjavio je Drecun za RTS, dodajući da je situacija na KiM opasna.

On je kazao da su za kompromis potrebne dve strane i da za Beograd postoji spremnost za dogovor.

“Očekujem da će se predsednik Vučić odazvati pozivu Brisela. Problem je u Prištini. Nema spremnosti Prištine za dogovor, insistiraju da se realizuje jednostrana odluka, politički se poigravaju i sa Briselom i sa srpskim narodom, nudeći 20 varijanti, kako Bisljimi kaže”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, kada su srpski politički predstavnici izašli iz privremenih institucija samouprave, Zapad je to veoma ozbiljno shvatio, to je težak udarac za Prištinu jer niko sada ne može da govori o multietičnosti institucija na KiM.

Kako kaže predsednik Odbora za KiM, Zapad je krenuo u ozbiljnu aktivnost. Kada je Borelj pozvao glavnog prištinskog pregovarača da dođe u Brisel, nakon tih razgovora Bisljimi je rekao da oni nude 20 varijanti za dogovor, dodaje Drecun.

On je ukazao da postoje samo dve varijante – jedna je da ostanu na snazi KM tablice i da se vrate KS statusno neutralne tablice, ali da ne može da bude 20 varijanti.

Prema njegovim rečima, tablice KS mogu da budu rešenje, KS tablice izdaje UNMIK, ali RKS tablice nisu statusno neutralne, one su simbol laže države Kosovo, to je neprihvatljivo za Beograd i za srpski narod na severu KiM.

Drecun ističe da Zapad raspolaže dovoljnim kapacitetima da usmerava ponašanje Prištine u određenom pravcu, a Kurti neće da se ponaša onako kako Zapad od njega traži sve dok ne bude suočen sa nekakvim sankcijama.

On je ukazao i da iz vodećih zapadnih zemalja i dalje stižu poruke da Priština ima prava da primeni jednostranu odluku.

“To ohrabruje Kurtija da nastavi sa jednostranim ponašanjem. Imate zahteve da se odloži samo primena odluke, ali rešenje je da se potpuno povuče jednostrana odluka, rekao je Drecun.

“Pored tablica, već imamo u najavi novu krizu. Priština je raspisala izbore za četiri opštine na severu KiM. Umesto da se suoči sa problemima, Priština poništava izbornu volju srpskog naroda, koji je u ogromnoj većini dao podršku Srpskoj listi, i sada pokušava na izborima da preuzme četiri opštine na severu, što generiše uslove za novu i još težu krizu od tablica”, rekao je Drecun.

Drecun kaže da postoji pretnja od eskalacije i da je situacija opasna iz dva razloga, bezbednosnog i političkog i dodaje da je bezbednosni aspekt opasniji.

“Donedavno su specijalne jedinice samo povremeno ulazile na sever KiM, a sada su sa izgradnjom nekoliko baza uz administrativnu liniju napravili uslove za stalno stacioniranje, formirali su tzv. graničnu policiju, u okviru nje su formirali specijalnu interventnu jedinicu i na mala vrata ih uveli u stalno stacioniranje.

Dovukli su pojačanje u kamp Belvedere u južnom delu Mitrovice, raspolažu vozilima za brze pokrete, treba da im stignu “barjaktari” iz Turske i stvorili su uslove za boravak pripadnika tzv. KBS”, naveo je Drecun.

Oni su stavili u obruč od strane pripadnika parapolicijskih specijalnih jedinica sever KiM, što ukazuje da se pripremaju za nasilnu primenu odluke, a imaju opremu za razbijanje protesta.

Ako krenu sa nasilnom primenom odluke, onda smo u situaciji koja je najteža što se tiče bezbednosnih izazova od 2013. godine, napomenuo je Drecun.

Govoreći o mogućim razgovorima u Briselu, Drecun kaže da će biti teški ukoliko do njih dođe.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /