in

Đukanović: Nema simetrije između velikosrpskog i ‘asimptomatskog crnogorskog nacionalizma’.

Đukanović: Nema simetrije između velikosrpskog i ‘asimptomatskog crnogorskog nacionalizma’.

Đukanović je na Balkanskom integracionom forumu, u organizaciji Evropskog pokreta Crne Gore, rekao da se ne sme imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni.

Oni su, kazao je, pretrpeli poraz, ali njihovi autori, kaže, iz toga nisu izveli pravi zkaljučak.

“Oni čekaju svoje vreme. Prepoznali su neke nove šanse baš sada. Ne grešim kad kažem da su prepoznali šansu u pretpostavljenoj snazi Rusije. Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji promoviše SPC su najveća pretnja po stabilnost regiona. Svako koketerije s tim može biti fatalno. A koketerija je kad se u rešavanju nekih pitanja pristane na – ‘hajde malo da iskorigujemo granicu’. Nakon toga s tim se više nećete pitati. To su opasna neznanja”, rekao je Đukanović.

On je rekao da se “protiv velikosrpskog nacionalizma ne treba boriti crnogorskim nacionalizmom”.

“Ako bismo se opredeli na to, bili bismo gubitnici. Protiv svakog nacionalizma treba se boriti idejom građanskog društva. Predlozi koje sam kao lider DPS-a dobijao da bi težište partijskog programa trebalo pomeriti udesno – moj odgovor je bio ne”.

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori velikosrpskom nacionalizmu pokušava napraviti protivteža “kroz izmišljanje termina asimptomatskog crnogorskog nacionalizma”.

“To je pokušaj da se prikrije njihovo služenje velikosrpskom nacionalizmu. Kad god vam neko kaže da je protiv velikosrpskog nacionalizma, ali i protiv velikog ‘asimptomatskog crnogorskog nacionalizma’, tome ne verujete ništa. Taj je na jaslama velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma. Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i ‘asimptomatskog crnogorskog nacionalizma’. To je izmišljotina kojom se ne treba baviti…”, naveo je Đukanović, prenele su podgoričke Vijesti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /