in

Đurić sa Zijade:Značaj Unmika veći nego ikad zbog zastoja u dijalogu i poteza Kurtija

Đurić sa Zijade:Značaj Unmika veći nego ikad zbog zastoja u dijalogu i poteza Kurtija

“U atmosferi u kojoj je dijalog Beograda i Prištine u zastoju zbog jednostranog delovanja etnonacionalističkog režima Aljbina Kurtija, uloga Unmika, kao nosioca okvira za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, značajnija je nego ikad”, poručio je Đurić na društvenoj mreži “X”.

Zijade u Beogradu boravi sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom.

Đurić sa Visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine

U razgovoru sa Visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim, ministar spoljnih poslova Marko Đurić istakao je da Republika Srbija pridaje veliki značaj dugogodišnjoj sadržajnoj i konstruktivnoj saradnji sa ovom nezavisnom institucijom.

Uz pohvalu za dosadašnji rad institucije Visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, a posebno lični angažman i postignuća ostvarena u protekle tri godine na pitanjima pod njegovom jurisdikcijom, Đurić je sagovorniku ponovio da naša zemlja ostaje iskreno posvećena zaštiti i nastavku unapređenja individualnih i kolektivnih prava pripadnika svih nacionalnih manjina koje žive na njenoj teritoriji.

Šef srpske diplomatije podsetio je na pet ključnih nacionalnih prioriteta državne politike Srbije, koje je definisao predsednik Aleksandar Vučić, a među kojima je i negovanje identiteta, kulture, jezika, pisma, tradicija i vrednosti srpskog naroda i svih naroda koji žive u našoj zemlji.

„Srbija se smatra najviše multietničkom državom na čitavom balkanskom području i jednom od najviše multietničkih država u Evropi sa 24 registrovana i aktivna nacionalna saveta nacionalnih manjina“, naglasio je ministar.

Visoki komesar Abdrahmanov preneo je zahvalnost ministru Đuriću za kontinuiranu podršku i izuzetnu saradnju institucije na čijem je čelu i Republike Srbije, podvukavši tom prilikom ulogu naše zemlje u regionalnoj stabilnosti.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /