in

Dva veka od Brankovog Rođenja: Pomen na Stražilovu, Mirović položio venac

Dva veka od Brankovog Rođenja: Pomen na Stražilovu, Mirović položio venac

SREMSKI KARLOVCI –

Na današnji dan pre tačno 200 godina rođen je jedan od naših najvećih romantičarskih pesnika Branko Radičević, a njemu u čast, na samoj završnici manifestacije “Prolećni Brankovi dani”, na Brankovom Grobu na Stražilovu priređen je pomen na kojem je venac položio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Program pod naslovom “S pesnicima i umetnicima u podne za Branka” koji je priređen baš na rođendan velikana, imao je za cilj, ne samo da oživi sećanje na večno mladog pesnika, već da ukaže da je on nepresušna inspiracija mnogim piscima i danas.

screenshot, 2024, 03, 28, 18h18m04s091

Radičevićeve stihove na samom početku svečanosti kazivali su glumci Danica Petrović i Boško Petrov, a svoje pesme posvećene Branku recitovali su brojni autori iz čitave zemlje među kojima su Jelena Aleksić, Nedeljko Babić, Veroljub Vukašinović, Budimir Dubak, Igor Mirović, Dragoljub Pavlov i drugi.

One su objedinjene u nedavno objavljenoj antologiji “Ao Danče ala si mi beo” koju je priredio pesnik Nenad Grujičić.

Pesmom Jovana Jovanovića Zmaja “Brankova želja” u izvođenju pevača Miodraga Miše Blizanca i gajdaša Maksima Mudrinića okončana je velika svečanost koja je podsetila na ogroman pesnički doprinos umetnika srca i duše.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /