in

ЕП усвојио резолуцију о Србији: Увођење санкција Русији и признање Косова услови за напредак у преговорима

Извештај известиоца Владимира Билчика о Србији подржало је 523 посланика Европског парламента, против је било њих 78, а 34 је било уздржано.

Резолуцијом о Србији се изражава подршка Европског парламента “будућем чланству Србије у ЕУ”, али и подсећа да кредибилна перспектива проширења захтева ангажман у неопходним реформама и приврженост европским стандардима и вредностима.

Европски парламент је у овогодишњем извештају о Србији, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, укључио и усклађивање са санкцијама против Русије као кључни елемент који би требало да одређује укупан напредак земље на путу приступања ЕУ.

Известилац за Србију, Владимир Билчик, поводом усвајања Резолуције о Србији наглашава да је приступање ЕУ “стратешка одлука Србије”, а да ЕП очекује да је “стратешки третира и политичко руководство земље”.

“Зато је важно да се Србија креће ка ЕУ, а не у страну”, поручио је Билчик.

У тексту резолуције амандманима је укључено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа “заснованог на међусобном признању” што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

Европски парламентарци похвално су се одредили према напретку који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управљању миграцијама.

На нацрт извештаја о Србији који је поднео известилац Владимир Билчик поднето је 439 амандамна, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Усвојен на пленарном заседању, извештај Европског парламента добио је форму резолуције, која није правнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.