in

Eskobar u Beogradu sa Vučićem, Brnabić, Petkovićem o normalizaciji odnosa sa Prištinom

Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Briselu i poštovanju međunarodnog prava, saopštila je pres služba predsednika.

Eskobar je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, što je značajno kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora.

Petković sa Eskobarom: Beograd insistira na formiranju ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas u razgovoru sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

Petković i Eskobar razgovarali su o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a tokom razgovora bilo je reči i o pitanjima registarskih tablica i energetike, saopšteno je iz Kancelarije.

Tom prilikom Petković je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

On je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini i kojom je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora.

Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode, rekao je Petković.

“Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice”, istakao je Petković.

On je sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini.

“Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama”, zaključio je Petković.

Brnabić sa Eskobarom: Beograd okrenut dijalogu, potrebne dve strane

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je naveo da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao i dalje korake prema normalizaciji odnosa.

eskobar,brnabić

Brnabić je još jednom istakla potpunu okrenutost Beograda dijalogu i opredeljenost za pronalaženje kompromisnog rešenja kao i da su za dijalog neophodne dve strane, koje su spremne da razgovaraju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je istakla i da je za nastavak dijaloga od ključnog značaja poštovanje i primena već postignutih dogovora, a kako bi svaki naredni korak u dijalogu imao smisla. Tom prilikom je apostrofirala činjenicu da će uskoro biti deset godina od Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Eskobar je rekao da je dijalog jedini način do dolaska do sveobuhvatnog rešenja, a koje će prema njegovim rečima, obezbediti napredak čitavom regionu. On je istakao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da sa pažnjom prate sve napore i aktivnosti obe strane.

Brnabić i Eskobar razgovarali su i o bilateralnim odnosima između Srbije i SAD.

Brnabić je istakla da nastavak unapređenja svih oblasti saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /