in

Евро и фунта у порасту према долару, берза у САД не ради

Евро је порастао за 0,3 одсто на 1,0457 долара, али је и даље тек незнатно изнад мајског петогодишњег минимума од 1,0349 долара, будући да инвеститоре и даље мучи страх од глобалне рецесије, извештава Ројтерс.

Рат у Украјини и његове економске последице, пре свега растуће цене хране и енергената, представљају велику кочницу за евро, који је ове године ослабио према америчкој валути за 8,0 процената.

Разлика између одговора Европске централне банке и америчких Федералних резерви на високу инфлацију такође држи евро под притиском.

Британска фунта је ојачала за 0,5 одсто на 1,2155 долара, након што је у петак забележила најнижи ниво у последње две седмице од 1,1976 долара.

Медијски извештаји о томе да ће Бела кућа објавити касније ове недеље смањење тарифа на увоз неке кинеске робе, у настојању да ублажи растућу инфлацију, помогли су да се на тржишта врати известан оптимизам, што је дало додатни подстицај јачању валута у односу на амерички долар.

Аустралијски и новозеландски долар, као и шведска круна, опоравили су се данас према америчком долару након што су у петак пали на двогодишњи минимум, преноси британска агенција.