in

Evropska praksa: Klijenti ostaju u istoj banci dvostruko kraće nego ranije

Evropska praksa: Klijenti ostaju u istoj banci dvostruko kraće nego ranije

To je posledica ubrzane digitalne transformacije kroz koju prolaze sve industrije, pa tako i bankarska.

Ovo je pokazalo istraživanje, koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća Horváth, u kojem je učestvovalo više od 50 stručnjaka, akademika i menadžera iz sektora bankarstva.

Cilj istraživanja je bilo prepoznavanje ključnih izazova s kojima se banke suočavaju u procesu digitalne transformacije, pri čemu su učesnici, između ostalog, naveli brzu evoluciju tehnologije, povećanu potražnju za održivim proizvodima, ali i nedostatak zaposlenih, posebno pad interesa mladih za rad u bankarskom sektoru.

Prepoznata su dva ključna izazova: kontinuirani nedostatak osoblja i stručnjaka koji će u bankarskom sektoru nastaviti da se pogoršava, ali i sve veća očekivanja postojećih zaposlenih.

Njih je neophodno sistemski edukovati o novim tehnologijama, s obzirom na to da kvalitetno digitalno korisničko iskustvo postaje konkurentna prednost.

Banke bi trebalo dodatno da ulože u rešenja koja će odgovoriti na potrebe klijenata, a razvijanjem privlačnih i inovativnih proizvoda privući će se i talentovani zaposleni.

Prema ovom istraživanju oko 40 odsto klijenata “tradicionalnog” bankarstva u ovom trenutku koristi najmanje jedan finansijski proizvod FinTech kompanija.

Izdvojili su i podatak Udruženja nemačkih banaka prema kojem je prosečno razdoblje u kom klijent ostaje u ugovornom odnosu s istom bankom sedam godina, dok je 2000. godine taj period iznosio prosečno dvostruko više – 14 godina.

Trendovi pokazuju da značajno raste broj klijenata koji sve ređe zbog određenih usluga bira odlazak u poslovnicu, već primarno s bankom komunicira digitalnim putem, pa je i dve trećine ispitanika prepoznalo važnost digitalizacije ovog sektora.

Izdvojili su da je u periodu između 2018. i 2023. godine 34 odsto svih procesa u bankama bilo automatizovano, a korišćenje veštačke inteligencije (AI) vide kao ključan alat u poboljšanju bankarske usluge.

Kao prednosti bankarskog sektora ispitanici su izdvojili poverenje, pouzdanost i tradiciju, kao i dobru usklađenost s regulatornim propisima.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /