in

Evropska prestonica kulture u velikom finišu

Evropska prestonica kulture u velikom finišu

Izložba donosi radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta, poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u njujorškom Momi, Tejtu, Vitni muzeju, potom rad Irritation – There is A criminal Touch to Art konceptulanog nemačkog umetnika, jednog od pionira performansa, body arta-a i polaroid fotografije, Ulaja, koji će biti prikazan u saradnji sa Fondacijom Ulay iz Ljubljane, dok će izložbom kustosirati Sanja Kojić Mladenov.

Milky Way obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i audiovizuelni performans Sirens by Novi_Sad, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti, Prix Ars Electronica.

U samom finalu Druge? Evrope, publika će slušati pank, kao neizostavni deo novosadskog supkulturnog muzičkog nasleđa, ali u jednom drugačijem kulturnom i književnom značenju – kao sajberpank, čiji je najbolji predstavnik kontroverzni umetnik iz Brazila Edgar, koji će u Fabrici u Distriktu nastupiti 27. novembra, i koji svojim angažovanim tekstovima i modernim izrazom, šalje jaku poruku za kraj – samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve!

Novi Sad, kao evropski centar književnosti, i ovoga puta će ugostiti književnike iz zemlje i regiona, pa će tako publika imati pirliku da učestvuje u razgovorima sa pesnicima i pesnikinjama koji su deo aktuelne književne scene u okviru Zajedničkog čitanja, a koji ovom prilikom dolaze iz Irske, Italije, Austrije i Srbije. Takođe, u okviru projekta Nesaglasnost pesnici i pesnikinje suočavaće svoje stavove o književnosti te pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost. U samom finalu Druge? Evrope premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalan dokumentarni film LaBOLatorija 23, u režiji Aleksandre Jelić, 26. novembra u Distriktu.

Nastao u okviru projekta Misija Avatar, u filmu su, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama, rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja. Fenomen tela u različitim atraktivnim i provokativnim multimedijalnim umetničkim formama proučiće umetnici i umetnice iz Evrope, Japana i Srbije te predstaviti svoje zaključke na izložbi Art body Art koja će biti otvorena u Fabrici u Distriktu, dok će izložba Alternativa u izlogu pokazati kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku, ali i kako se alternativna i avangardna orijentacija Novog Sada ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu. Izložbu će pratiti i tribina na temu Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka. Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena predstava Intima Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan film Oništiti se o kome će Mandić diskutovati sa publikom.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /