in

Evropski parlament usvojio predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja uređaja (AUDIO)

Evropski parlament usvojio predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja uređaja (AUDIO)

NOVI SAD –

Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta izglasao je predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda. Ta zabrana postaće deo nove EU Direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, a usvojena je na inicijativu hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan, pokrenutu još 2014. godine. Predstavnici udruženja potrošača iz Srbije objašnjavaju kada i na koji način će novo pravilo početi da se primenjuje. 

kartica, kupovina, soping, 1

U istraživanju koje je sprovedeno u Hrvatskoj čak 94 odsto građana ocenilo je da su uređaji proizvedeni pre 20 godina bili dugotrajniji od onih koji se sada proizvode. Rezultati ankete koje je objavila poslanica Evropskog parlamenta Biljana Borzan pokazuju i da se tehnički aparati najčešće kvare odmah po isteku zakonske garancije. Mladen Alfirović, pravni savetnik u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, u izjavi za Radio Novi Sad objašnjava koje novine bi trebalo da uvede novi evropski propis o zaštiti potrošača.

On isitiče da je neposredno dokazano da proizvođači ugrađuju kvarove u tehničke uređaje.

Alfirović napominje da bi nova evropska direktiva znatno unapredila i kvalitet tehničkih uređaja na našem tržištu.

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ objašnjava ukazuje da su predviđena nova rešenja kojima se potrošači štite i kad je u pitanju oglašavanje.

On posebno ističe značaj izmena koje se odnose na dostupnost rezervnih delova, napominjući da je naše tržište preplavljeno robom koja se vrlo brzo kvari a ne postoji mogućnost njene poravke.

Novine u evropskoj regulativi takođe propisuju da neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, ukoliko se kupac o tome unapred ne obavesti, kao ni proizvodi koji traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to potrebno. Predlog zakona je, inače, na nadležnom odboru Evropskog parlamenta izglasan sa 39 glasova “za”, jednim “protiv” i jednim uzdržanim. Posle odluke Odbora za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem na plenarnoj sednici koja će biti održana u ovom mesecu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /