in

Evropski savet i Evropski parlament postigli sporazum o Fondu za Zapadni Balkan

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve miljarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerksih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.

Varhelji pozdravio sporazum o Fondu za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas privremeni sporazum o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan koji su danas usvojili predsedništvo Evropskog saveta i Evropski parlament.

”Pozdravljam politički sporazum o Fondu za rast Zapadnog Balkana od šest milijardi evra. To znači podršku postepenoj integraciji regiona, donoseći prednosti članstva u EU čak i pre pristupanja, podsticanje ekonomskog rasta, kao i smanjenje ekonomskog jaza”, napisao je Varhelji na svom nalogu na mreži Iks.

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve milijarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerskih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /