in

Фабрика „Слобода апарати“ на продају, почетна цена 126,3 милиона динара

Фабрика је банкротирала 2018. године решењем Привредног суда у Чачку на основу чега ће уз одлуку одбора поверилаца из марта ове године бити приступљено продаји јавним надметањем, коју спроводи Агенција за лиценцирање стечајних управника као управник над овом имовином.

Јавно надметање заказано је за 25. мај ове године, а на продају ће бити понуђено 15 објеката фабрике у које спадају фабричке хале и друге пословне зграде, које су или у мешовитој својини стечајног дужника или с правном државине или као ванкњижно власништво. На продају су и опрема и залихе, возила и потраживања по основу откупа 16 станова у друштвеној својини.

Приватизација ове фабрике започета 2005. године никада није спроведена, да би 2008. били затворени фабрички погони, а следеће године колектив је ушао у поступак реструктурирања.

Од 450 радника, 406 је прешло у војну компанију „Слобода“.

Фабрику је 6. октобра 1948. основао маршал Јосип Броз Тито као заједничко предузеће, да би се 1958. од војног дела одвојио цивилни, који је рад започео производњом усисивача „минор г“, који је прављен по лиценци немачког „Прогреса“.

Како фабрика уређаја за домаћинство „Слобода апарати“ у Чачку дугује 461,6 милиона динара Фонду за развој, држава је преузела земљиште и хале у Јездини и пренеће их војној компанији „Слобода“