in

Festival “Književna mašina” u Novom Sadu do 27. novembra (AUDIO)

Festival “Književna mašina” u Novom Sadu do 27. novembra (AUDIO)

NOVI SAD –

Počeo je drugi ciklus festivala „Književna mašina“, koji je, i ove godine, okupio više od 40 pesnika, prevodilaca i književnih kritičara, iz zemlje, regiona i sveta. Ideja je da se publici predstavi književno stvaralaštvo umetnika novije generacije, a program, koji će trajati do 27. novembra, biće održan na nekoliko lokacija u gradu.

knjizevna, masina, 21, do, 27, novembar, 2022

Osim predstavljanja pesnika novije gereracije, reč je o Festivalu čija je osnovna ideja da književnost bude dostupna svima, kao i to da se publici predstavi na način koji odstupa od klasičnog viđenja, kaže za Radio Novi Sad jedan od organizatora, profesor Filozofskog fakulteta na Odseku za komparativnu književnost Stevan Bradić. Na misiju Festivala ukazuje i njegov naziv – „Književna mašina“.

U središtu pažnje su domaći i strani pesnici koji stvaraju prethodnih 20 godina, kaže sagovornik, objašnjavajući da će se, kroz brojne razgovore i poetska izvođenja, čitalačkoj publici predstaviti savremena pesnička scena:

U programu učestvuju stručnjaci iz različitih književnih oblasti, objašnjava Bradić:

Program obuhvata i takmičenje u slem poeziji, namenjenoj javnom izvođenju, navodi Bradić, dodajući da će se pobednici nadmetati na evropskom takmičenju. Detaljan program Festivala dostupan je na fejsbuk i instagram strani Udruženja “Mračna komora”, koje je organizator festivala “Književna mašina”.

 

 

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /