in

Филм “Бекство из дивљине” (РТВ1, 22.30)

Војник Јануш је 1939. године оптужен је за шпијунажу против Совјетског Савеза, али одбија да призна кривицу. Његова жена је после мучења приморана да да изјаву у којој оптужује Јануша и њега осуђују на 20 година робије у гулагу.

У сибирском логору Јануш упознаје господина Смита, америчког инжењера метроа, глумца Хабарова, тврдог руског криминалца Валку, уметника Томаша који је и кувар у тој групи, Пољака Казика који пати од ноћног слепила, литванског свештеника Воса и југословенског рачуновођу Зорана.

Хабаров се поверава Јанушу да има план за бег на југ, у Монголију, преко Бајкалског језера. Пошто га за казну пошаљу да ради у руднику, Јануш одлучује да активира план за бекство усред јаке снежне олује. Смит, Валка, Зоран, Вос, Томаш и Казик беже с њим.

Сада су слободњи људи, али и скоро сигурно мртви људи јер пут до слободе који морају да пређу не пружа никакве реалне шансе да успеју, а природа кроз коју морају да прођу је сурова. На свом путу суочавају се са снежном олујом, комарцима, глађу, пустињом, пешчаном олујом и жеђу. Успут им се придружује и пољска тинејџерка Ирена…

Режија: Peter Weir

Главне улоге: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Saoirse Ronan, Dragos Bucur, Gustaf Skarsgård, Alexandru Potocean, Mark Strong, Sebastian Urzendowsky

РТВ1/ субота, 9. јул у 22.30