in

Фискални савет препоручује поскупљење стује

Повећање цена од 15 до 20 одсто је потребан али никако и довољан услов за оздрављење ЕПС, упозорили су из Фискалног савета у анализи “Структурни проблеми српске енергетике у светлу глобалне кризе: Узроци, трошкови и могућа решења”.

Толико повећање односило би се на домаћинства, уз слично повећање за привреду, истакли су у Савету, и нагласили да оно не само што би зауставило тренутно финансијско “крварење” предузећа, већ је и економски оправдано, пошто садашња цена за домаћинства није на економски одговарајућем нивоу, а подстиче и нерационалну потрошњу.

Додали су да би чак и с оваквим повећањем цена за домаћинства у Србији остала међу најнижим у Европи, уз Грузију и Украјину.

Толико повећање цене струје повећало би, према анализи, приходе предузећа за 350 до 400 милиона евра, што би, уз остале краткорочне мере, било довољно да ЕПС прегура следећу грејну сезону без гомилања нових губитака и задуживања, навео је Фискални савет.

“Само повећање цена, међутим, није ни изблиза довољно за оздрављење ЕПС., што показује и искуство из 2013. године, када су се нова финансијска средства одлила на бројне нерационалности, производња је опадала и предузеће је наставило постепено да се урушава. Због тога, ново повећање цена може бити само мањи део свеобухватних мера, јер је у противном бесмислено”, оценили су у Фискалном савету.

Указали су да се, пре свега, мисли на мере привременог замрзавања масе зарада у предузећу, повећану контролу јавних набавки, као и отпочињање бројних средњорочних реформи.

Осврћући се на податак од милијарду евра губитака током прошле грејне сезоне, у Фискалном савету су прецизирали да је, од досад направљених губитака, приближно половину већ финансирао државни буџет дотацијама Србијагасу.

“Преосталих 500 милиона евра платио је засад ЕПС, махом узимајући кредите за ликвидност. Питање је, међутим, да ли ће и овај дуг ЕПС-а у једном тренутку пасти на терет пореских обвезника, јер је
тренутно пословање те компаније неодрживо”, закључио је Фискални савет у анализи.