in

Француска и Хрватска потписале Декларацију о стратешком партнерству

Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да Француска подржава хрватске напоре за улазак у шенгенски простор у оквиру реформе Шенгена која је у плану, а Пленковић је казао да разговори које су имали представљају почетак нове фазе односа Хрватске и Француске.

Макрон је рекао да је Хрватска спремна за Шенген.

„Подржавам ваше напоре да приступите шенгенском простору, на томе ће француско председништво радити од првог дана председавања. Знам да сте провели потребне реформе и наставићете с тим. Установили смо да постоје сличности у нашим ставовима“, рекао је француски председник и додао да „две земље имају заједничку историју“.

Макрон је казао да су две земље повезане у вредностима и ангажману у прилог међународне безбедности и да су „солидарност и пријатељство“ Француске и Хрватске, јако важни. Шеф француске државе је рекао да је Пленковићем разговарао о Западном Балкану, што је, како је рекао, заједничка тема.

Причали су, додао је, и о међународној ситуацији, проблемима Бугарске и Северне Македоније, уз захвалности Хрватској, за коју је рекао да је „увек била прави, луцидни партнер“.

За куповину француских бомбардера, Макрон је рекао да је „ово суверен избор Хрватске и има историјски значај“, што је гаранција заједничке безбедности.

Француски председник је говорио и о пандемији корона вируса и мерама које Француска намерава да предузме и мигрантима који су страдали у Ла Маншу у покушају да се домогну Британији.

Пленковић је рекао да управо потписана Декларација о стратешком партнерству две земље значи унапређење међусобних односа у шест подручја.

„Сви разговори које смо имали представљају почетак нове фазе односа Хрватске и Француске. Такође, потписивање уговора о куповини Рафала представља посебан елемент, значај данашње посете и генералне нове фазе односа“, рекао је Пленковић.

Додао је да Хрватска том куповином добија најмодерније авионе којима ће, како је казао, заштити своју територије, на копну и мору.

Хрватска очекује, казао је, да овај уговор подстакне и значајнију сарадњу између војних индустрија двеју земаља.

Разговарали су, додао је, о бројним глобалним темама, а посебно о БиХ и позицију Хрватске.

Макрон: Посета Хрватској веома важна за тему западног Балкана

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас у Загребу да је сарадња коју оснажују Француска и Хрватска „изузетно важна“ за тему Западног Балкана и да, како је рекао зна да ће хрватске везе са регионоом помоћи у томе.

„Ова сарадња коју ћемо оснажити је изузетно важна за тему која је пред нама, за тему Западног Балкана, то је оно што ће нам омогућити да израдимо нову етапу у Западном Балкану. Знам да ће нам ваше везе на Западном Балкану помоћи у томе“, рекао је Макрон после разговора са шефом хрватске државе у обраћању новинарима на којем није било питања.

Оценио је да је ова посета „сигурно ново поглавље“ у односима двеју држава.

Уз захвалност на пријему и срдачном дочеку, Макрон је истакао да је поносан што је први председник Француске који је посетио Хрватску од осамостаљења.

„Ради се о једној неправди јер ова посета је симбол нашег пријатељства“, рекао је Макрон и додао да је припадност ЕУ оно што доприноси миру и просперитету.

„Данашња службена посета, партнерство које смо потписали, мукотрпан рад наших министара учврсти ће нашу билатералну везу према једној Европи одбране, која исто тако учествује у НАТО-у“, рекао је Макрон, пренео је хрватски портал Индеx.

Милановић је рекао да је са Макроном разговарао о набавци авиона, али и догађајима у региону и свету, Украјини и Русији.

„Француска је једина нуклеарна сила у ЕУ, она то све гледа на један шири начин од нашега. Разговоре оцењујем одличним. Радујем се свему овоме, декларацији о сарадњи, ово је за Хрватску нови почетак, ово је озбиљна промена којој се радујем“, казао је Милановић.

Појашњавајући наранџасте симболе на реверима двојице председника, Милановић је рекао да му је супруга рано јутрос рекла да је данас Дан борбе против насиља над женама и да му је драго да се француски председник придружио томе.