in

FSB skinuo tajnost s arhivskih dokumenata o masakru u Katinskoj šumi

Arhiv sadrži sertifikate, obaveštajne podatke i specijalne poruke kontraobaveštajne službe Smerš iz 1944-1945, uključujući materijale o pogubljenjima Poljaka i falsifikovanju Katinske afere od strane nemačkih specijalnih službi.

Značajan deo dokumenata čine protokoli saslušanja Poljaka koji su služili sa Nemcima u Smolenskoj oblasti, prenosi TASS.

Eduard Potkanski, rodom iz Poljske, koji je služio u radnom bataljonu koji su formirali Nemci u logoru na stanici Krasni Bor u Smolenskoj oblasti, rekao je da su Nemci u leto 1943. odlučili da pokažu učesnicima radnog bataljona grobove poljskih oficira u Katinskoj šumi.

Prema nemačkim podacima, u ovim grobnicama je ležalo do 12 hiljada pogubljenih poljskih oficira, a na drugom mestu još oko tri hiljade ljudi, a ove grobnice još nisu otvorene, podsetio je Potkanski.

U blizini grobova, prema njegovim rečima, ležale su oficirske stvari, poljski novac, lična pisma i dokumenti streljanih oficira.

“Sve te stvari, a posebno lična dokumenta i novac, bili su u obliku u kojem nisu mogli biti sačuvani u zemlji od 1939. godine, kada su, prema nacističkim izjavama, oficiri Narodnog komesarijata za unutrašnje poslove (NKVD) streljali poljske oficire. Još su bili potpuno novi i činilo se da nisu bili u opticaju”, primetio je Poljak.

Zarobljenik Roman Kovalski, koji je takođe služio u radničkom bataljonu i posetio masovnu grobnicu u Katinskoj šumi, dodao je u svom svedočenju da je iz većine leševa streljanih bilo jasno da se radi o nedavnim žrtvama.

U objavljenim spiskovima streljanih poljskih oficira u Katinu, mnogi iz našeg radnog bataljona su među imenima ubijenih našli svoje poznanike, koje je Gestapo još ranije uhapsio i poslao u koncentracione logore u Nemačku, naglasio je on.

Naziv “Katinska afera” potiče od Katinske šume u blizini Smolenska, gde su 1943. godine pronađene masovne grobnice streljanih poljskih ratnih zarobljenika na teritoriji pod nemačkom okupacijom.

Prvi put je otkriće masovnih grobnica u Katinskoj šumi 1943. godine objavio šef obaveštajne službe nemačke grupe armija Centar, Rudolf-Kristof fon Gersdorf.

U Katin je istovremeno otišla stručna komisija, koju su činili lekari i patolozi iz Nemačke, Mađarske, Portugalije, Švajcarske i drugih zapadnih zemalja sa ciljem da pregledaju tela poljskih ratnih zarobljenika.

U komisiji su bili članovi profašističkih partija i organizacija, kao što je, na primer, mađarski profesor Ferenc Oršoš, koji se 1941. zalagao za zabranu braka Mađara sa Jevrejima ili Romima, a zatim sarađivao sa SS timom Ota Adolfa Ajhmana, poznatog kao arhitekta Holokausta.

Kao rezultat toga, komisija je zaključila da je egzekucije izvršio NKVD u proleće 1940. godine, dok je Sovjetski Savez negirao ove optužbe, prenosi TASS.

Nakon oslobođenja Smolenska od strane sovjetskih trupa, stvorena je komisija Nikolaja Burdenka, koja je, nakon sprovođenja sopstvene istrage, zaključila da su poljske vojnike streljale u Katinu u jesen 1941. godine nemačke okupacione snage.

Ovaj zaključak je bio zvanična tačka gledišta u SSSR-u i zemljama Varšavskog pakta do 1990. godine, kada je sovjetska vlada priznala odgovornost NKVD-a za ovaj zločin.

Državna duma Ruske Federacije je 2010. izrazila duboko saučešće svim žrtvama neopravdane represije, njihovim rođacima i prijateljima. Takođe je navedeno da je početkom 1990-ih zemlja preduzela važne korake ka utvrđivanju istine o tragediji u Katinu.

Priznato je da je masovno istrebljenje poljskih državljana na teritoriji SSSR-a tokom Drugog svetskog rata predstavljalo čin samovolje totalitarne države, koja je takođe podvrgla stotine hiljada sovjetskih ljudi represiji zbog njihovih političkih i verskih uverenja, socijalne i druge osnove.

U jesen 2023. godine, Nikolaj Ivanov, poslanik Komunističke partije Ruske Federacije, predložio je da se ova rezolucija Državne Dume poništi, kao nanošenje ozbiljne štete interesima i ugledu Rusije.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je odgovorio predlogom da se formira radna grupa, na čelu sa potpredsednikom Doma parlamenta Petrom Tolstojem, uključujući predstavnike svih frakcija.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /