in

Г7: За Украјину обезбеђено 24 милијарде долара у 2022.

ВАШИНГТОН –

Министри финансија групе седам економских сила (Г7) саопштили су да су заједно са међународном заједницом обезбедили и обећали додатну подршку Украјини која прелази 24 милијарде долара за 2022., уз напомену да су спремни да учине и више, колико год је то потребно, преноси Ројтерс.

У саопштењу, министри су поручили да жале због учешћа Русије на међународним форумима, укључујући Г20, Међународни монетарни фонд и Светску банку, током ове недеље.

„Међународне организације и мултилатерални форуми више не би требало да спроводе своје активности са Русијом на уобичајени начин“, нагласили су министри Г7.

Министарка финансија САД Џенет Јелен и председница Европске централне банке Кристин Лагард изразиле су незадовољство присуством и учешћем високог руског званичника на јучерашњем састанку Г20 у Вашингтону, а Сједињене Државе су поднеле захтев да се Русија искључи из Групе 20 великих светских економија.

Канадска министарка финансија Кристија Фриленд саопстила је јуче да је напустила пленарни састанак групе Г20 у Вашингтону у знак протеста због учешћа Русије на том скупу, а француски министар финансија Бруно Ле Мер позвао је Русију да не присуствује састанцима групе земаља Г20.

Још неколико министара финансија и гувернера централних банака је такође напустило просторију или искључило своје камере током видео-скупа.

Инцидент се десио на пролећном састанку ММФ-а и Светске банке на којем су се министри финансија и шефови централних банака састали како би разговарали о најхитнијим светским питањима, наводи британска агенција.