in

Generativna veštačka inteligencija će pomoći digitalnom svetu (AUDIO)

NOVI SAD –

I pored prepolovljene potražnje za programerima na tržištu rada, oni su i dalje deficitarni i dobro plaćeni, a njihova prosečna plata u januaru bila je oko 280.000 dinara. Ipak, upotreba generativne veštačke inteligencije iz korena menja način rada i u ovom sektoru, navode stručnjaci informacionih tehnologija.

vestacka, inteligencija1

Građani i privreda generativnu veštačku inteligenciju treba da prihvate kao saradnika, koji će im pomoći da u digitalnom svetu jednostavnije, lakše i brže obavljaju poslove, sugeriše direktor “Majkrosofta” u Srbiji Milan Gospić.

Majkrosoft već 20 godina posluje u Srbiji i ulaže u razvoj srpske IT zajednice, naveo je Gospić za RTS.

Posebno je istakao da ta kompanija u Srbiji ima i razvojni centar u kojem se razvijaju sistemi veštačke inteligencije nove generacije.

Direktor Makrosofta u Srbiji ukazuje i da nove tehnologije utiču na tržište rada jer traže i nova zanimanja.

Uprkos krizi koja je prošle godine pogodila IT industriju na globalnom nivou, ovaj sektor je i dalje najznačajnija izvozna grana Srbije, sa najvećim suficitom i najbržim rastom. Izvoz je u prošloj godini iznosio 3,44 milijarde evra, što je 27 odsto više nego u 2022. godini, a visokotehnološke usluge najviše su se izvozile u SAD, Veliku Britaniju, Švajcarsku i Nemačku.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /