in

Говор мржње све више присутан на друштвеним мрежама

Улога независних институција у сузбијању говора мржње, правна заштита и кривична одговорност, јавна комуникација. То су само неке од тема о којима су говорили еминентни стручњаци и представници независних институција и научних института. Једно од предавање се односило на говор мржње као облик вршњачког насиља, и то пре свега на друштвеним мрежама.

„Вршњачко насиље је у Србији, као и у свету веома заступљено, поговото због тога што се сав вид агресије и сви видови насиља рефлектују сада из стварног света у онлајн-виртуелни свет, и некако смо утврдили да је ово насиље још више опасно управо по те најосетљивије групе, као што су основношколса и средњошколска група деце”, објашњава Вида Вилић, криминолог.

ртв, 220д, 2357

Говор мржње има значајан утицај и на остваривање права националних мањина. Ситуација се у тој области у значајној мери поправила, како у Србији тако и у суседним земљама, али и даље има простора за напредак.

„То је давна прошлост, то је иза нас и свакако то говори о зрелости нашег друштва и говори о томе да смо урадили добар посао, јер смо направили, сви ми заједно, атмосферу у којој тога нема”, каже др Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботице.

ртв, 220д, 2358

„Постоје одређене друштвене скупине, које нису заинтересоване за остваривање права националних мањина, јер их сматрају непотребнима и врше одређене притиске и према Влади да редефинише тај модел, а посебно врше притисак према одређеним мањинским заједницама”, истиче проф.др Синиша Таталовић, професор Факултета политичких наука из Загреба.

Конференцију о говору мржње организовао је Покрајински омбудсман, у сарадњи са Институтом за криминолошка и социолошка истраживања.

ртв, 220д, 2382

„Предлажем да се у нашим наступима трудимо да будемо што је могуће толерантнији једни према другима, да осуђујемо јавно и лично сваки облик дискриминаторног понашања и да тако идемо ка једном бољем и заједничком сутра”, каже проф. др Зоран Павловић, Покрајински заштитник грађана.

Захваљујући моћи и утицају друштвених мрежа, говор мржње све више постаје глобалан проблем, у чије решавање морају бити укључене све структуре друштва, закључено је на скупу у Суботици.