in

Град крајем априла нанео велике штете воћарима у Тополи

Рајко Милић у засеоку Бор у Тополи има осам хектара под воћем и сваке године осигурава своју производњу. Међутим, ове године није стигао јер се крајем априла десио град који је нанео огромне штете.

„Углавном је све погођено, штета је од 90 до 100 одсто. Град је све уништио а ми нисмо стигли да осигурамо. Обично осигуравамо око првог маја. Вишња је у фази цветања а кајсија и шљива у фази прецветавања тако да нисмо знали на које количине да осигурамо. Хтели смо да осигурамо али град нас је предухитрио. Већ је шеста година узастопно како нас град туче. То је нешто невероватно, хвата један потез од километар до два у ширину. Рачуница је сада никаква јер воће мора и даље да се ради исто као да није ни ударио град, исто ко да је родило, чак су улагања и већа него што би била како би се воћњак припремио за следећу годину“, рекао је Милић.

И у воћњацима Дејана Марковића иста је ситуација. Прерани град нанео је огромне штете брескви и нектарини чији плодови сада могу да оду само у прераду за индустријску производњу, мада Дејан ни за то није сигуран.

„Нико овде није стигао да осигура јер се тек сада формирају плодови и тек се сада зна количина која ће отприлике бити по хектару да би смо могли да осигурамо. Град је сувише рано наступио и стари људи одавде кажу да не памте да је у том периоду било града. Шеста година заредом је како овде, на овом истом месту пада град. Противградне станице су дејствовале, оне су аутоматске али никаквог ефекта није било. Трошкови су огромни хемија, гориво, ђубриво и тешко је сада да се буде на нули. Рода има али квалитета нема, махом је сада све то за индустрију за прераду, од извоза нема ништа“, казао је Марковић.

Иако општина Топола још није изашла са званичним подацима о штети у воћњацима, процене су да губици износе чак милион евра.

„Ми сви осигуравамо око првог маја, не зато што то празник рада већ зато што нам тада осигуравајуће куће дају попуст од 10 одсто, за наше произвођаче је то добро јер им и општина даје још 10 % субвенција, док држава даје 70 одсто и ви једну полису фактички добијете уз 90 одсто повраћаја. Свуда у свету у Аустрији, Мађарској па чак и код наших комшија у Хрватској постоји независна комора проценитеља тако да би то требало да се уведе и код нас јер би то довело и до већег поверења код самих произвођача“, напоменуо је члан општинског већа Драган Јовановић. 

Иако расте број осигураника у Тополи проблем је настао због града који се десио крајем априла, а у том периоду воћари још увек нису могли да процене количину рода коју би осигурали.