in

Građevinci i visoke temperature, šta kaže Zakon i preporuke Vlade (AUDIO)

Građevinci i visoke temperature, šta kaže Zakon i preporuke Vlade (AUDIO)

Na koji način će radovi na građevini biti organizovani u uslovima visokih temperatura, pitanje je koje zavisi isključivo od poslodavaca, kaže predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu Vojvodine Josip Modić.

Da li će preporuke poštovati, ostavljeno je na savest poslodavcima.

Modić ukazuje i na činjenicu da sve više kvalifikovanih građevinskih radnika mlađe dobi odlazi u inostranstvo, tako da se u Srbiji danas često na tim poslovima angažuju nekvalifikovani strani radnici, ali i stariji ljudi koji su zbog malih penzija prinuđeni da rade dodatne poslove. U prethodnih 6 meseci dogodilo se da je čovek od 69 godina preminuo radeći na gradilištu, a dvojica starih 64 i 66 godina su se povredili. Svakodnevno smo svedoci da visoke temperature mnogi sugrađani teško podnose, dodaje Modić.

Razgovori kao što je ovaj služe da se utiče na savest i svest poslodavaca o značaju brige o radnicima, zaključuje Josip Modić. Apeluje i da Zakonom bude rešeno to pitanje.

U čekanju takvog rešenja, radnici treba da odbiju da rade kod poslodavaca koji ne poštoju preporuke Vlade za rad na visokim temperaturama, ali i kod onih koji ne vode računa o zaštiti na radu. Na taj način brinu o sebi, ali i o svojim porodicama.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /