in

Градоначелник Бастије посетио Нови Сад

Градоначелник Вучевић пожелео је делегацији из Француске срдачну добродошлицу и напоменуо да Нови Сад негује изузетно добре односе са три француска града са којима има и потписано Писмо о намерама о сарадњи, те да су то Ленгиен ле Бен, Сен ле ла Форе и град Таверњи. Такође, Милош Вучевић је говорио о значају Француског института у Србији и доброј сарадњи са његовим огранком у Новом Саду, као и о настојањима Града да тој организацији обезбеди добре услове за рад.

Званичници су разговарали о културној размени и потенцијалима културног туризма, а посебно су се осврнули на пројекат Европска престоница културе.

„Активности тог пројекта су у пуном јеку у Новом Саду, културни живот је изузетно богат и динамичан, а захваљујући подршци коју смо добили и од наше државе, Град мења свој изглед и добија једну нову димензију истинског центра културе региона. Уредили смо фасаде историјски значајних здања која красе наш град, изградили прву концертну дворану, отворили бројне станице културе, а од запуштене старе индустријске зоне правимо Креативни дистрикт са каквим мало ко може да се подичи. Драго ми је да ће и огранак Француског института у Србији бити смештен управо у том фантастичном простору“, истакао је Вучевић и изразио добру вољу Града да подели своја искуства са Бастијом која жели да понесе ту најважнију европску титулу у култури за 2028. годину.

Градоначелник Пјер Савели захвалио се на срдачној добродошлици истичући да је први пут у Србији, те да одавно има жељу да посети Нови Сад. Такође истакао је да се диви успесима Новог Сада и да ће га ова посета инспирисати да добре праксе културне политике, али и из других виталних области, примени у својој средини.