in

Граовац: Притисци на Србију да уведе санкције Русији биће све јачи

„Све што се дипломатски дешава ових дана, па и месец дана, и што ће се дешавати у наредном периоду, своди се на ово. А Косово и Метохија и Босна и Херцеговина, што су за нас била политичка питања од највећег значаја, па и за Запад у овом региону, постају сада само средство уцењивања Србије, како би они остварили, мислим на Запад, тај свој примарни политички циљ, а то је да натерају Србију да уведе санкције Русији. То је суштина и на то се све своди“, каже за РТВ Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност.

Гледајући своје интересе, и чувајући позицију неутралности, Србија у овом тренутку хода по ивици ножа, сликовит је Граовац.

За сада јој, како каже, то добро иде, захваљујући вештој дипломатији, али притисци могу постати жешћи.

„Уколико руске трупе буду све више напредовале, то ће изазивати незадовољство и фрустрацију код западних политичких чинилаца, самим тим они ће ту фрустрацију морати некако да каналишу, тачније желеће на некоме да се освете. Пошто на Русији не могу, због њихове војне снаге, нуклеарног оружја, онда ће тражити тамо где могу евентуално да нанесу штету и каналишу свој бес. Нажалост, у том случају, притисак на Србију ће порасти, јер ће Србија бити третирана или посматрана као неко ко се још није определио за западну политику“, додаје Граовац.

У сваком случају, неутрална политика Србији највише одговара, узимајући у обзир ситуацију са Косовом и Метохијом, али и економски напредак, који је окренут према Европи, закључује Граовац.