in

Grubješić: Priština pokazala da je nespremna za dogovor

Grubješić: Priština pokazala da je nespremna za dogovor

Grubješićeva je rekla da se iskreno nada da Priština neće krenuti sa primenom odluke o preregistraciji i pisanju kazni za vlasnike vozila koji nisu izvršili preregistraciju jer će to, uverena je, dovesti do incidenata, a možda i do širih sukoba.

“To je uslov svih uslova – da se kazne ne primenjuju, ali to ne znači da je dogovor postignut. Na žalost, dogovor oko tablica nije postignut, ali hajde da očekujemo da će se vlasti u Prištini urazumiti i da neće početi da primenjuju tu odluku od ponoći, jer će sigurno doći do visokih tenzija i opasnosti od izbijanja incidenata”, istakla je Grubješić.

Kako kaže, Kurti je spreman samo da insistira na statusu i priznanju nezavisnosti, a sva druga tehnička i goruća pitanja želi da rešava silom, što naravno, naglašava, nije moguće.

Ona ističe da ishod sastanka nije iznenađenje, a da je iz konferencije za medije visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozefa Borelja sasvim jasno da je Priština odgovorna zato što nije došlo do rešenja, jer je odbijala sve evropske predloge kako da se izađe iz krize.

“U svom obraćanju, Borelj je rekao da je zahtevao od kosovske strane da ne primenjuje kazne, a od srpske strane da ne izdaje nove KM tablice. Srbija je na to pristala, ali pitanje je šta će da urade prištinske vlasti. To nas opet vraća na početak i krizu koja nas vraća na kraj jula i početak avgusta, kada su izbili ozbiljni nemiri na severu Kosova”, kaže Grubješić.

Ona dodaje da je samo desetak Srba izvršilo preregistraciju, tako da smo opet došli u u situaciju visokih tenzija i opasnosti od izbijanja incidenata.

Na pitanje da li EU i SAD imaju mehanizme da utiču na Kurtija, Grubješićeva je odgovorila potvrdno, ali i dodala da je pitanje da li će ih upotrebiti.

“To zavisi od spremnosti SAD i EU da nateraju Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela, pre svega Zajednica srpskih opština, što Priština uporno izbegava već 10 godina. To je preduslov da bi se deeskalirala situacija na severu Kosova, da bi se Srbi vratili u institucije i da bi se život na Severu Kosova normalizovao. Tablice su samo jedan od razloga za ovu situaciju”, poručila je Grubješić.

Ona je podsetila da su i SAD, čiji predstavnici nisu danas bili na sastanku u Briselu, u nedelju poslali jasnu poruku da se očekuje odlaganje o preregistraciji na 10 meseci kako bi se dalo vremena i prostora da se i mnoge druge stvari završe, pre svega formiranje ZSO.

Grubješić ističe da je Briselski sporazum dobar i za srpsku i za albansku stranu, jer je predviđao i ulazak Srba u institucije, ali i formiranje ZSO, kao asocijacije koja bi štitila kolektivna prava Srba.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /