in

Gruner otvorio novi pogon u Vlasotincu u prisustvu predsednika Vučića

U novom pogonu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove.

Predsednik je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa rukovodstvom Grunera.

Svečanosti otvaranja novog proizvodnog pogona prisustvuje i ambasadorka Nemačke Anka Konrad.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju.

U novom pogonu u Vlasotincu biće zaposleno 200 radnika, što će činiti ukupno 750 zaposlenih u Gruneru.

U novoj hali proizvode se delovi od plastike (metala) i alati za domaću proizvodnju, kao i za svetsko tržište.

U vlasotinačkom pogonu Grunera rade se i delovi za mnoge renomirane firme iz automobilske industrije.

Kompanija Gruner podržava sistem dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Vlasotincu, a projekat je počeo još 2016 godine.

Ovo partnerstvo omogućilo je školovanje kadrova u skladu sa potrebama kompanije i taj segment poslovanja će biti nastavljen i ubuduće.

Učenici u prvoj godini rade u školskim radionicama, u drugoj dva dana nedeljno provode u radionici u fabrici, a u trećoj tri dana, uz novčanu nadoknadu.

U preduzeću se sada školuju kadrovi sa smerova: industrijski mehaničar, električar, tehničar mehatronike i CNC operater.

Kompanija je vrlo rano, početkom 2016. prepoznala značaj ulaganja u zelenu energiju i smanjenja potrošnje energije.

Investirala je u toplotne i rashladne pumpe (voda-voda, vazduh-voda), solarne elektrane, led svetla, solarne cevi (koristeći sunčeve svetlosti za osvetljenje unutar proizvodnje).

Prvi su komercijalni kupac-proizvođač električne energije u Srbiji od 1. aprila 2022, saopštili su iz kompanije.

Gruner, osim u Nemačkoj, posluje u Indiji, Tunisu i Srbiji.

Ova nemačka kompanija u Vlasotince je došla u aprilu 2007. godine uz podršku kompalnije “Elrad”, čije je prostorije u početku koristila.

Sedište firme Gruner nalazi se u nemačkoj saveznoj državi Baden, Vitemberg.

Predsednik Vučić rekao je na otvaranju pogona 2017. godine da uloženi kapital iznosi 6,5 miliona evra, u kojem Srbija ucestvuje sa 3,2 miliona i zahvalio generalnom direktoru Grunera Edvardu Šprajceru čiji je otac, inače Slovenac, poginuo na teritoriji Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Vučić: Ako naučimo decu da rade, imamo budućnost

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vlasotincu tokom obilaska novog pogona nemačke kompanije Gruner, gde rade i đaci u okviru dualnog obrazovanja, da je važno da naučimo decu da jednako rade koliko i uče, jer će onda Srbija imati budućnost.

vučić

U novom pogonu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove, a Vučić je obilazeći fabriku konstatovao da ima puno radnica i istakao da su žene u toj oblasti poznate po preciznom radu.

Vučić je razgovarao i sa đacima za smer industrijski mehaničar, koji tu rade tri dana nedeljno.

“Meni je Šimon Perez rekao – tek kada vam deca sa 14 godina nauče da jednako rade koliko i da uče i kada mi stariji koji smo završili fakultete budemo jednako učili koliko i radili, moći ćemo da računamo da imamo budućnost. Ovo je jedini način da uspemo nešto”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Tehnička škola u Vlasotincu predstavlja prednost u tom mestu u odnosu na sve druge.

“Zato oni (đaci) mogu da računaju na posao čim završe školu”, istakao je Vučić i dodao da je Gruner primio na posao 45 svršenih đaka škole.

gruner

On je razgovarao sa sedamnaestogodišnjim blizancima Nikolinom i Nikolom koji su nedelju dana nakon završetka škole dobili posao i posebno pohvalio devojčicu koja je bila đak generacije na smeru “industrijski mehaničar”.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što ih je upoznao, a oni su mu preneli da su roditelji ponosni na njih, da su sada u kuću stigle dve nove plate i da se to već odrazilo na kućni budžet.

Vučić je njima i đacima na praksi poželeo srećan rad i poželeo uspeh u budućnosti.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju, a u novom pogonu u Vlasotincu biće zaposleno 200 radnika, što će činiti ukupno oko 750 zaposlenih u Gruneru.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /