in

Hale: Pronađena eksplozivna naprava, sprečen moguć napad desničarskog ekstremiste

Državno tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičeni 36-godišnjak uhapšen tokom vikenda nakon što je u pijanom stanju iz stambene zgrade uzvikivao rasističke slogane i pretio oružjem, preneo je nemački javni servis MDR.

Prilikom hapšenja pronađena je eksplozivna naprava koja je bila spremna za upotrebu. Istraga o motivu je u toku, a osumnjičeni je zadržan u pritvoru.

Tužilac Denis Černota izjavio je da je tokom pretresa stana osumnjičenog policija pronašla dokaze da 36-godišnji Nemac prezire ljude koji se ne uklapaju u njegov pogled na svet. Istražitelji pretpostavljaju da čovekov životni ambijent nije bio lak jer u Haleu postoji nekoliko žarišta kriminala, među kojima je i četvrt Šloserštrase.

Stanovnici su izjavili za televiziju da postoje tenzije u naselju u kojem žive Afrikanci. Istražitelji, takođe, pretpostavljaju da je 36-godišnji muškarac sam napravio eksplozivnu napravu kako bi ranio i ubio ljude. Ovaj 36-godišnjak je uhapšen prošle subote i nalazi se u pritvoru. Tokom naknadne policijske akcije, oko 50 stanovnika moralo je da napusti svoje domove. Osumnjičeni nije nepoznat istražiteljima, pošto je ranije osuđivan za imovinske i nasilne zločine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /