in

Hamas poručio posrednicima da ostaje pri prvobitnom predlogu o prekidu vatre

Hamas poručio posrednicima da ostaje pri prvobitnom predlogu o prekidu vatre

Sredinom marta, Hamas je posrednicima u pregovorima i Sjedinjenim Američkim Državma predstavio predlog o prekidu vatre, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za Palestince zatvorene u Izraelu, od kojih njih 100 služi doživotne kazne, prenosi Rojters.

Iz Hamasa su naveli da će se prvo oslobađanje Izraelaca odnositi na žene, decu, stare i bolesne taoce, u zamenu za 700 do 1.000 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u ponedeljak rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, nakon što su se Sjedinjene Države uzdržale od glasanja, što je dovelo do diplomatskog sukoba sa tradicionalnim saveznikom Izraelom.

Kabinet izraelskog premijera Banjamina Netanjahua odbacio je ranije predlog Hamasa, poručivši da je reč o nerealnim zahtevima.

Preostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasalo je za rezoluciju, kojom se takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /