in

Хитан састанак министара ЕУ због руског гаса

Русија је прекинула да снабдева гасом Бугарску и Пољску прошле недеље, након што су те две земље одбиле да плате рачун у рубљама.

Ројтерс наводи да су Софија и Варшава већ планирале да прекину са коришћењем руског гаса ове године и рекли су да могу да се носе са испоруком, али се, како истиче британска новинска агенција, појавила забринутост да би друге земље ЕУ, укључујући и Немачку, могле да буду следеће.

Москва је поручила да страни купци гаса морају да уплате депозит у еврима или доларима у „Гаспромбанци“, која би конвертовала новац у рубље.

Европска комисија је поручила земљама које излазе у сусрет руском захтеву да би на тај начин могле да крше санкције ЕУ.

Земље ЕУ су од почетка руског напада на Украјину платиле Москви 45 милијарди долара за гас и нафту, показао је Центар за енергетска истраживања и чист ваздух.

ЕУ се из Русије снабдева са 40 одсто гаса и 26 одсто нафте.

Дипломате су рекле да ЕУ иде ка томе да забрани увоз руске нафте до краја године, након разговора Европске комисије и земаља ЕУ претходног викенда.

Амбасадори ће разговарати на састанку у Бриселу о шестом пакету санкција ЕУ Москви чији нацрт прави Комисија.

Министри земаља ЕУ ће данас тако разговарати о потреби да се хитно обезбеде испоруке гаса који није руски, као и да се попуне складишта, док се земље спремају за ударе у снабдевању.