in

Hrvatska uvežbava rezerviste: Ove godine planirano još šest vežbi

Iz ovog resora je u februaru rečeno da je u tom ciklusu na vojnu vežbu pozvano “ključno osoblje Komande 1. pešadijskog puka Zagreb, odnosno 26 rezervista sa rasporedom, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”. Oni su u međuvremenu odradili vežbu osposobljavanja od 8. do 15. marta na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, saopšteno je iz MORH-a za zagrebačku N1 tv..

Podseća se da osim profesionalnih vojnika, mirnodopski sastav Oružanih snaga Hrvatske čine kadeti, vojni obveznici i rezervisti. Obaveza služenja u rezervnom sastavu Oružanih snaga propisana je Zakonom o odbrani, a njihovo osposobljavanje na vojnoj vežbi obično traje osam dana. Zakon takođe propisuje da osposobljavanje najduže može trajati 30 dana tokom kalendarske godine.

Iz MORH kažu da rezervi sastav Oružanih snaga trenutno čini 17.563 rezervista sa rasporedom, ali se ne poziva svake godine isti broj rezervista na vojnu vežbu.

“Taj broj kreće se od 1200 do 1700 razvrstanih rezervista godišne”, kažu iz MORH-a.

Ove godine, napominju, predviđeno je šest termina za osposobljavanje razvrstanih rezervista – u martu, junu, septembru i oktobru.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /